Ιταλία: Ζυμώσεις για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011 17:59
A- A A+

Διαβουλεύσεις με τον ισόβιο γερουσιαστή, Μάριο Μόντι, έχει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μόντι επιθυμεί να συνεργασθεί με τεχνοκράτες υπουργούς, αλλά ο «Καβαλιέρε» φέρεται αποφασισμένος να του ζητήσει να παραμείνει εντός κυβερνητικού σχήματος, τουλάχιστον ο Τζάννι Λέττα, ο σημερινός υπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης.

Μετά από αμφιταλαντεύσεις, το κόμμα του Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας», ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της ιταλικής κεντροδεξιάς, δείχνει τώρα διατεθειμένο να στηρίξει την κυβέρνηση του Ιταλού οικονομολόγου και πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, αλλά «υπό όρους».

Μεταξύ άλλων ζητεί να γίνει γνωστό, εκ των προτέρων, το πρόγραμμα της νέας κυβερνητικής ομάδας και να μην συμπεριληφθούν, σε αυτό, η επιβολή φόρου επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αν δεν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις σήμερα, μετά την έγκριση του νόμου οικονομικής σταθερότητας από την Βουλή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συγκαλέσει σε τελευταία συνεδρίαση το υπουργικό Συμβούλιο του και, ακολούθως, θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο, Κυρηνάλιο, για να παραιτηθεί.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι και, δεν αποκλείεται, η κυβερνητική ομάδα να παρουσιαστεί μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή