Η 28η Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, πλησιάζει απειλητικά χωρίς να διαφαίνεται καμία λύση στον ορίζοντα. Αντιπρόσωποι χωρών λένε ευθέως ότι - την ώρα που το «ρολόι» της παγκόσμιας παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «τρέχει»- ούτε αυτή τη φορά πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία για το κλίμα με τη συναίνεση όλων των μεγάλων ρυπαντών.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια διεθνή, δεσμευτική συμφωνία στο Ντέρμπαν», λέει ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γκρέγκορι Μπάρκερ. «Η αλήθεια είναι ότι... είναι μάλλον απίθανο να τα καταφέρουμε του χρόνου ή ακόμη και του παραχρόνου.» Κατά τον Μπάρκερ, μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα ήταν οι σύνεδροι να καταρτίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας έως τα τέλη της δεκαετίας.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε»
Από το βήμα διάσκεψης στο Μπαγκλαντές, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη δημιουργία ταμείου που θα συνδράμει χώρες, οι οποίες είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο Μπαν Γκι-Μουν τόνισε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική χρήση δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε κάτι τέτοιο.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τρόπους, τώρα, να συγκεντρώσουν πόρους της τάξεως των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, όπως δεσμεύτηκαν να κάνουν», είπε συμπληρώνοντας ότι η δημιουργία του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα θα πρέπει να ανακοινωθεί επίσημα στη διάσκεψη του Ντέρμπαν. «Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο πάση θυσία. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους να μοιραστούν το βάρος των συνεπειών».
Κλίμα... απαισιοδοξίας
Την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το 2010, η παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και από την αποψίλωση των δασών, άγγιξε επίπεδα ρεκόρ. Προειδοποίησε ότι, εάν έως το 2017 δεν επιτευχθεί κάποια διεθνής συμφωνία για τη λήψη δραστικών μέτρων, η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τα θεωρούμενα ως ασφαλή επίπεδα.
Ο οργανισμός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή του, Ρίτσαρντ Τζόουνς, είναι «όλο και πιο απαισιόδοξος» σχετικά με το ενδεχόμενο αντιμετωπίσης της κλιματικής αλλαγής, καθώς μόνο οι υποδομές που εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν μέσα στην επόμενη πενταετία, θα «εγκλωβίσουν» τόσες εκπομπές που θα είναι πλέον αδύνατο η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου.