Ενημέρωση Ευρωβουλής από την Κύπρια ΥΠΕΞ

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 09:44
A- A A+

Για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες του Κυπριακού, τις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προετοιμασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε., ενημέρωσε τoυς αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο και ευρωβουλευτές η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η υπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις εντατικές προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προωθήσει τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ένωση.

Παράλληλα ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και ειδικά για την τελευταία συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ άλλων, η Κύπρια ΥΠΕΞ μίλησε για υπαναχώρηση από μέρους της τουρκικής πλευράς σε σχέση με σημαντικές συγκλίσεις που είχαν σημειωθεί στις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έκανε επίσης εκτεταμένη αναφορά στις απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τις διερευνητικές γεωτρήσεις που διεξάγει η Κύπρος εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε, ασκεί τα αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί άλλες χώρες, μέλη μάλιστα της ΕΕ, με παρουσία πολεμικών πλοίων και με παράνομες σεισμολογικές έρευνες που διεξάγει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επανέλαβε εξάλλου ότι εάν επιβεβαιωθούν αξιόλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου αυτό θα είναι επωφελές για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και θα είναι ιδιαίτερα θετικό και προς την κατεύθυνση της ενεργειακής επάρκειας της ίδιας της ΕΕ.

Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι είναι θεμελιώδους σημασίας η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να προχωρήσει η ίδια στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό με τη συμπεριφορά της η Τουρκία θέτει η ίδια εμπόδια στην ευρωπαϊκή της προοπτική, υπενθυμίζοντας ότι βάσει απόφασης της ΕΕ το Δεκέμβριο του 2006, μια σειρά από διαπραγματευτικά κεφάλαια θα ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Αγκυρας.

πηγή ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή