Γαλλία: Tα πυρηνικά κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 17:36

Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η πυρηνική ενέργεια έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Στη φωτογραφία ο πυρηνικός σταθμός ενέργειας στο Κατενόμ της Γαλλίας.

A- A A+

Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η πυρηνική ενέργεια έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Η κυβέρνηση κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο υποψήφιος του οποίου διατηρεί προβάδισμα έναντι του Νικολά Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις, ότι είναι διατεθειμένο να υπονομεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας με αντάλλαγμα τη στήριξη των Πρασίνων στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Την Τρίτη, τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα συμφώνησαν οι Σοσιαλιστές να μη διεκδικήσουν ορισμένες περιφέρειες, έτσι ώστε οι Πράσινοι να καταλάβουν, δυνητικά, τουλάχιστον 15 έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Ως αντάλλαγμα, οι Πράσινοι θα υποστηρίξουν το Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στις αρχές Μαΐου.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι έως το 2025, θα πρέπει να έχουν κλείσει οι 24 από τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα. Η συμφωνία πυροδότησε πτώση της μετοχής της Electricite de France στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Οι μετοχές της EDF, η οποία διαχειρίζεται το σύνολο των γαλλικών αντιδραστήρων, βρίσκονται 35% κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί και να ενισχύσει τον κλάδο, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα Σοσιαλιστών και Πρασίνων να περιορίσουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, από την οποία προέρχεται το 75% του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα- θα είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο εργοστασίων, κάτι που με τη σειρά του θα κατέφερε μεγάλο πλήγμα στη γαλλική οικονομία.

«Η Γαλλία θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα στην ενεργειακή της αυτονομία», συμφωνεί ο Νταμιάν ντε Σεν Ζερμέν της Credit Agricole αναφερόμενος σε ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων Σοσιαλιστών και Πρασίνων. Για απώλειες χιλιάδων θέσεων απασχόλησης προειδοποίησε και εκπρόσωπος του ομίλου Areva, ενώ το μεγάλο συνδικάτο CGT ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εφαρμογή των σχεδίων θα ήταν «καταστροφική» για όλους, καθώς μεταξύ άλλων θα είχε ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση επικράτησής τους, τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει στο άμεσο κλείσιμο του παλαιότερου πυρηνικού σταθμού της Γαλλίας, στο Φεσενέμ. «Θα υπάρξει πραγματική ρήξη με το παρελθόν, μια ανατροπή των ενεργειακών πολιτικών της Γαλλίας», λέει η Σεσίλ Ντυφλό από το κόμμα των Πρασίνων, οι οποίοι επιθυμούν τη διακοπή της λειτουργίας όλων των εργοστασίων. Ο Ολάντ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι έως το 2025, η χώρα θα πρέπει να εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια σε ποσοστό 50%, από 75% που είναι σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή