Το «προσωπικό ενδιαφέρον» όλων των υπουργών για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας της εφεδρείας ζητεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας με επιστολές του προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης.
Επιπλέον, ο κ. Ρέππας ενημερώνει τους υπουργούς ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
Εξάλλου, εξέδωσε νέα εγκύκλιο στην οποία επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των καταληκτικών ημερομηνιών για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων έναρξης της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι προκειμένου να μην υπάρξουν προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού καλούνται «να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα και όχι μετά τις 28 Νοεμβρίου 2011, αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί στο φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα, κατά περίπτωση, έτη ασφάλισης για την ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία».
Πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι να μην υπάρξει καμία εξαίρεση.
Πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος, να επανεξετάσει ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. μεταφορές) που έχουν σχέση με την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, όπως στις μεταφορές.
ΑΔΕΔΥ: Αποφράδα ημέρα για το Δημόσιο
Στο μεταξύ, αποφράδα ημέρα για το Δημόσιο χαρακτηρίζει τη σημερινή η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι οι διατάξεις για ένταξη σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» και «εργασιακή εφεδρεία», που τίθενται σε εφαρμογή οδηγούν σε έμμεση απόλυση δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, με τις διατάξεις αυτές, χωρίς να υπολογίζεται το βαρύ ανθρώπινο κόστος, καταργείται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ενώ ταυτόχρονα προσβάλλονται η νομιμότητα και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.
Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί ότι η αποχώρηση 20.000 μονίμων υπαλλήλων και «ο προγραμματισμός τρόικας και συγκυβέρνησης να ακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις την επόμενη διετία», θα έχουν δραματικές επιπτώσεις και για πολλούς άλλους εργαζόμενους που οδηγούνται σε βίαιη αποχώρηση και σε καθεστώς ημιανεργίας.
«Δραματικές», προσθέτει, «θα είναι οι συνέπειες και για τις Δημόσιες Υπηρεσίες που ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού».
Η Εκτελεστική Επιτροπή του σωματείου καλεί τέλος τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη Γενική Απεργία που έχουν εξαγγείλει από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 και στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως στις 11.00 π.μ.
Βολές ΛΑΟΣ κατά της προηγούμενης κυβέρνησης
«Η προηγούμενη κυβέρνηση, αφού εξήντλησε όλα τα περιθώρια κοινής λογικής, κληροδότησε στην επόμενη την εφεδρεία της λογικής που δεν οδηγεί πουθενά», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στο θέμα.
ΣΥΡΙΖΑ: Απάνθρωπο και αντισυνταγματικό το μέτρο της εφεδρείας
Τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων «ώστε το αντεργατικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας που οδηγεί κατευθείαν σε απολύσεις και σε μειώσεις μισθών» να καταργηθεί άμεσα, εξέφρασε το μέλος της Επιτροπής Εργατικής πολιτικής του κόμματος, Δ. Στρατούλης.
Ο κ. Στρατούλης χαρακτηρίζει το μέτρο «αντισυνταγματικό, παράνομο, βάρβαρο, αντεργατικό και απάνθρωπο», αφού όπως τονίζει, καταδικάζει τους εργαζόμενους του Δημοσίου «σε διαρκή ανασφάλεια» και τους οδηγεί σε «κοινωνική γενοκτονία».
«Η εκδίωξη σήμερα 20.000 Δημοσίων Υπαλλήλων από το Δημόσιο επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι η κυβέρνηση της τριμερούς μνημονιακής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ έχει καθαρή πολιτική εντολή για το διάστημα της θητείας της. Να εφαρμόσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου με την τρόικα και τους εφαρμοστικούς νόμους της», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Στην εφεδρεία, καταλήγει ο κ. Στρατούλης, «δεν πρέπει να μπουν οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση, η τρόικα και οι επιλογές τους, που πρέπει με τους αγώνες του λαού να ανατραπούν και να φύγουν».