Απεργιακό μπλακ αουτ

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τα συνδικάτα
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 11:33
UPD:16:55

A- A A+

Με πορείες προς τη Βουλή κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας κατά των μέτρων που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012.

Προηγήθηκαν οι ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως και του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Τα δύο μπλοκ των διαδηλωτών πορεύτηκαν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από εδώ», μέσω κεντρικών δρόμων του κέντρου της Αθήνας προς τη Βουλή. Το πλήθος έφθασε στην πλατεία Συντάγματος και λίγο πριν από τις 14.00 άρχισε να αποχωρεί.

«Η πολιτική της λιτότητας, των περικοπών μισθών και συντάξεων, της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους, των απολύσεων και της ανεργίας, της φορολογικής λεηλασίας συνεχίζεται και εντείνεται με τον νέο προϋπολογισμό», ανέφεραν σε ψήφισμά τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

NAFTEMPORIKI.GR
Πορεία του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή

Πορεία του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή

«Ο λαός ξέρει σήμερα τα πάντα, με ποιους έχει να κάνει και μέσα έξω από την Ελλάδα. Επομένως, είναι δική του η ευθύνη, αποκλειστική, να αντέξει, να μη φοβάται, να αντεπιτεθεί. Γιατί τα επόμενα χρόνια αν δεν αντέξει ο λαός θα ζήσει μεγάλη τραγωδία. Εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός θα τα βγάλει πέρα», δήλωσε από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Α. Παπαρήγα: Ο λαός ξέρει πλέον με ποιους έχει να κάνει

Α. Παπαρήγα: Ο λαός ξέρει πλέον με ποιους έχει να κάνει

Το παρών στην πορεία έδωσε και ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Αριστεράς για θέματα οικονομικής και πολιτικής πολιτικής, Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος σε δήλωσή του κάλεσε «τους εργαζομένους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και νέους σε ενωτικούς και μαζικούς αγώνες για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, γιατί οι εφεδρείες, οι απολύσεις, οι πενιχροί μισθοί και οι άθλιες συντάξεις, η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων δεν αποτελούν απάντηση στην ύφεση και στον μαρασμό της χώρας».

Η κυβέρνηση άλλαξε, η πολιτική όμως παραμένει το ίδιο άδικη και αναποτελεσματική, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παπαγόπουλος σε δηλώσεις του για τη σημερινή απεργία.

Γ. Παναγόπουλος: Η κυβέρνηση άλλαξε, όμως συνεχίζεται η άδικη πολιτική

Γ. Παναγόπουλος: Η κυβέρνηση άλλαξε, όμως συνεχίζεται η άδικη πολιτική

Για συνέχιση της πολιτικής του λάθους από την κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" και τον επιβαλλόμενο "Πρωθυπουργό των αγορών", με τον υπο ψήφιση προϋπολογισμό, μίλησε ο γ.γ. της Συνομοσπονδίας Ν. Κιουτσούκης .

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε σε πολλούς εργασιακούς χώρους το 90% (ενδεικτικά ανέφερε: διυλιστήρια, ναυπηγεία, μεταφορές-πλοία, λιμάνια 100% και χαλυβουργία, οικοδομή 90%, ενώ σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 80%).

Στο ψήφισμά τους ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ αναφέρουν πως «η πολιτική της λιτότητας, των περικοπών μισθών και συντάξεων, της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους, των απολύσεων και της ανεργίας, της φορολογικής λεηλασίας συνεχίζεται και εντείνεται με τον νέο προϋπολογισμό».

«Τίποτα δεν άλλαξε. Είναι η ίδια πολιτική. Μας έχουν φέρει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», είπε ο Π. Προύτζος, πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι σε αδιέξοδο και αυτό είναι καταστροφικό για τους εργαζομένους».

Η 24ωρη απεργία αποτελεί το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λ. Παπαδήμου και πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες σχεδόν αφού το Eurogroup ενέκρινε την αποδέσμευση της έκτης δόσης των 8 δις ευρώ για την Ελλάδα.

Σε ειρηνικό κλίμα ολοκληρώθηκαν σε γενικές γραμμές και οι πορείες που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Ενταση επικράτησε κατά τη διάρκεια μεμονωμένου περιστατικού, όταν ομάδα ατόμων αποκόπηκε από την πορεία του ΕΚΘ και έβαλε φωτιά σε μηχανή αστυνομικού στην πλατεία Συντριβανίου.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Στην απεργία συμμετέχουν υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στην Υγεία, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ασφαλιστικά Ταμεία, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε Τράπεζες, στη Ναυτιλία κ.ά.

Κλειστά είναι σήμερα και τα δικαστήρια, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) στην απεργία.

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί, που θα καλύπτουν δημοσιογραφικά τις απεργιακές συγκεντρώσεις, τα αιτήματα και τις πορείες των εργαζομένων.

Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 09:00 έως τις 21:00, τα τρόλεϊ από τις 08:00 έως τις 22:00, ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος από τις 09:00 έως τις 21:00 και τα Τραμ από τις 06:00 έως τις 00:00 (πλήρης αποκατάσταση δικτύου από 08:00 και έναρξη απόσυρσης συρμών από 22:30).

Κανονικά θα λειτουργήσει το Μετρό ωστόσο λόγω της 24ωρης απεργίας του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα εκτελούνται δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο και τους σταθμούς Παλλήνη, Παιανία - Κάντζα και Κορωπί.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.

Στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.).

Παράλληλα, δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην απεργία.

Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές μεταφορές, η ΟΣΥΠΑ θα συμμετάσχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή