Τις γερμανικές θέσεις για αλλαγή των συνθηκών παρουσιάζει η Μέρκελ

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011 09:44
UPD:09:52

A- A A+

Τους βασικούς άξονες των γερμανικών θέσεων, όπως θα παρουσιαστούν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα παρουσιάσει σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει σε περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών.

Η κ. Μέρκελ αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της διασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, με περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών.

Σε συνέντευξή της στη General-Anzeiger της Βόννης που δημοσιεύεται σήμερα, η κ. Μέρκελ σημειώνει εκ νέου την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου χαρακτηρίζοντάς το «λάθος εργαλείο στην παρούσα φάση, ακόμη και ζημιογόνο».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενεργότερου ρόλου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη. «Αυτό σημαίνει για μένα ότι η ίδια επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία για την εκπλήρωση του στόχου της που είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών», επισημαίνει.

Χθες, και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρότερων ελέγχων των εθνικών προϋπολογισμών και ενός πιο αυτοματοποιημένου μηχανισμού κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες.

«Κάθε χώρα της ευρωζώνης πρέπει να έχει έναν Χρυσό Κανόνα», που σημαίνει ότι θα πρέπει να εντάξουν στα συντάγματά τους το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα παίζει σημαίνοντα ρόλο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα παραμείνει».

Όπως ανακοίνωσε, οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα, από κοινού με την Αγκελα Μέρκελ, μετά από συνάντηση που θα έχουν οι δυο στο Παρίσι.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή