Γαλλία: Eισβολή ακτιβιστών σε πυρηνικούς σταθμούς

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 15:34
A- A A+

Ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν να εισβάλουν σε πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Παρίσι προκειμένου, όπως υποστήριξαν, να καταδείξουν πόσο «ευάλωτες» είναι οι γαλλικές εγκαταστάσεις και κατ' επέκταση ότι η εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη. Η αστυνομία επιβεβαίωσε την εισβολή των ακτιβιστών σε σταθμό στη Νοζέν συρ Σεν, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού, ενώ γνωστοποίησε ότι επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο σε άλλες δυο εγκαταστάσεις στη νότια Γαλλία.

«Ομάδα ακτιβιστών κατάφερε να σκαρφαλώσει στο θόλο ενός από τους αντιδραστήρες, όπου ξετύλιξε σημαία με το μήνυμα "Δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια"», λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αξέλ Ρενοντάν. «Ο στόχος μας είναι να δείξουμε πόσο τρωτές είναι οι γαλλικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και πόσο εύκολο είναι να παρεισφρύσει κανείς στην καρδιά ενός αντιδραστήρα», προσθέτει η ειδικός της Greenpeace σε θέματα πυρηνικών Σοφιά Μαζνονί.

Η Electricité de France (EDF) που διαχειρίζεται όλα τα πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία καλύπτουν το 75% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του συμβάντος, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της πως αντελήφθη μεν εξαρχής την παρουσία των ακτιβιστών, αλλά επέλεξε να μην τους εμποδίσει.

«Ήταν ανεύθυνο εκ μέρους τους», δήλωσε από την πλευρά του σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί αναφερόμενος στην ενέργεια της Greenpeace. «Αυτό που συνέβη ωστόσο κάνει κάποιον να διερωτάται πόσο ασφαλής είναι η πρόσβαση στα πυρηνικά εργοστάσια». Την έκπληξή του εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας. «Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε κάποια δυσλειτουργία και ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί», είπε ο Ερίκ Μπεσόν.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα, γαλλικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,5 εκ. ευρώ στην EDF, για λογαριασμό της οποίας χάκερ «εισέβαλαν» στα συστήματα της Greenpeace με στόχο να αποκαλύψουν τα σχέδια της οργάνωσης για ανάλογες ενέργειες.

Τα πυρηνικά στο επίκεντρο

Με 58 αντιδραστήρες σε λειτουργία, η Γαλλία είναι μια από τις κατεξοχήν εξαρτημένες από τα πυρηνικά χώρες. Λίγους μήνες μετά από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία και παραμονές των προεδρικών εκλογών ωστόσο, έχει ξεσπάσει νέα διαμάχη με αιχμή την πυρηνική ενέργεια και το κατά πόσο η χώρα θα πρέπει να επαναξιολογήσει την ενεργειακή της στρατηγική, όπως έκανε η Γερμανία.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει συνάψει συμφωνία με το Κόμμα των Πρασίνων που προβλέπει κλείσιμο των 24 αντιδραστήρων έως το 2025.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή