Μια «ηλιακή πόλη» για τον αμερικανικό στρατό

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 14:35
UPD:17:09

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αμερικανικά σπίτια λίγο έλειψε να τορπιλίσει μία ακόμη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στη Ουάσινγκτον.

A- A A+

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αμερικανικά σπίτια λίγο έλειψε να τορπιλίσει μία ακόμη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στη Ουάσινγκτον. Παρακάμπτοντας ωστόσο την ανάγκη για ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ο αμερικανικός όμιλος SolarCity ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τους πόρους που θα του επιτρέψουν να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες συνολικής ισχύος 300 μεγαβάτ σε 120.000 σπίτια στρατιωτικών.

Τα χρήματα -περίπου 1 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία- θα διαθέσει η Bank of America Merrill Lynch, με ελάχιστη ή καμία επιβάρυνση για τους ενοίκους των σπιτιών, σε στρατιωτικές βάσεις ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βάσει της συμφωνίας, τα φωτοβολταϊκά θα ανήκουν στη SolarCity, ενώ ο ένοικος στις περισσότερες περιπτώσεις θα πληρώνει ένα πολύ μικρό μηνιαίο τέλος. Όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία και αρχίσει να παράγει ενέργεια, τα τιμολόγια θα είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι οικογένειες των στρατιωτικών.

Το πρόγραμμα χαιρετίζεται ως πρωτοποριακό, τόσο λόγω της τεράστιας κλίμακας στην οποία θα εφαρμοστεί όσο και χάρη στον τρόπο χρηματοδότησής του. «Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα αυτής της κλίμακας που χρηματοδοτείται χωρίς ομοσπονδιακή εγγύηση δανείου», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της SolarCity Λίντον Ράιβ. Όπως εξηγεί, η συμφωνία με την τράπεζα απαλλάσσει τον όμιλο από την υποχρέωση να πληρώσει προκαταβολικά και από τα δικά του ταμεία για την αγορά των ηλιακών συλλεκτών, κάτι που στην πράξη επιταχύνει την εγκατάστασή τους.

Επενδύοντας στις ΑΠΕ

Επιπλέον, κατά το Ράιβ, η συμφωνία αποτελεί και μια ένδειξη ότι οι δανειστές δεν είναι πλέον το ίδιο διστακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο μιας τόσο μεγάλης επένδυσης στην καθαρή ενέργεια. «Πέρυσι, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη στήριξη μιας ομοσπονδιακής εγγύησης δανείου», λέει το στέλεχος της SolarCity.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο αρμόδιος διευθυντής της Bank of America Merrill. «Μέχρι πριν από λίγους μήνες, δεν είχαμε στα χέρια μας εργαλεία για τη χρηματοδότηση ενός μεγάλου προγράμματος διανομής φωτοβολταϊκών συστημάτων», εξηγεί ο Τζόναθαν Πλόου. «Κατορθώσαμε όμως να αναπτύξουμε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο, ενώ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσαμε τη SolarCity για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η επιχείρηση», προσθέτει για να δώσει έμφαση στον παράγοντα εμπιστοσύνη.

Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε σπίτια στρατιωτικών έχει ήδη αρχίσει, στη Χαβάη, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, όπου τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή