Τα οκτώ πλάνα του κινηματογραφικού τρέιλερ της εβδομάδας

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 10:52

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Μάικλ Σάνον, πρωταγωνιστεί στο ψυχολογικό θρίλερ «Το καταφύγιο»

A- A A+

Με οκτώ νέες προβολές ανοίγει τις πόρτες της η νέα κινηματογραφική εβδομάδα.

Ένας οικογενειάρχης αντιμέτωπος με το προσωπικό του θρίλερ, επικίνδυνες αποστολές σε καταιγιστική δράση, η συμβίωση ενός δεκάχρονου αγοριού με τον απαγωγέα του, η πρώτη σκοτεινή νύχτα της οικονομικής κρίσης, το φαίνεσθαι της ιδανικής ζωής, σκιουράκια που χοροπηδούν ενώ έχουν ναυαγήσει σε ένα ερημικό νησί, η καθημερινότητα μιας διάσημης ροκ μπάντας και ένα κλασικό μιούζικαλ που υψώνει τον τόνο στην αστική υποκρισία πρωταγωνιστούν στα πλάνα του τρέιλερ επιλογής.

«Το καταφύγιο»

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Μάικλ Σάνον και η ανερχόμενη Τζέσικα Τσαστέιν, πρωταγωνιστούν στο ψυχολογικό θρίλερ του Τζεφ Νίκολς, στο οποίο ένας νεαρός οικογενειάρχης που βασανίζεται από εφιάλτες, αρχίζει να αναρωτιέται αν πρέπει να προστατεύσει την οικογένειά του από την επερχόμενη καταιγίδα ή από τον ίδιο του τον εαυτό. Η ταινία απέσπασε το μεγάλο βραβείο και το βραβείο καλύτερου σεναρίου, στην 50η Εβδομάδα Κριτικής του 64ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών και καταχειροκροτήθηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Επικίνδυνη αποστολή - Πρωτόκολλο: Φάντασμα

Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει δριμύτερος και σε εξαιρετική φόρμα, ενσαρκώνοντας για μία ακόμα φορά τον πράκτορα Ίθαν Χαντ, στη νέα συνέχεια των "Επικίνδυνων Αποστολών". Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο - δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ- Μπραντ Μπερν, και η δράση γίνεται ακόμα πιο καταιγιστική με τους Τζέρεμι Ρένερ και Σάιμον Πεγκ, στο πλευρό του πρωταγωνιστή.

Michael

Η δραματική ταινία του Μάρκους Σλάινζερ βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την αυστριακή κοινωνία το 1998, με την υπόθεση της δεκάχρονης Νατάσα Κάμπους, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής ενός παιδόφιλου. Η ταινία περιγράφει τους τελευταίους 5 μήνες της αναγκαστικής συμβίωσης ενός δεκάχρονου αγοριού με τον 35χρονο απαγωγέα του και συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών 2011 και στο κυρίως πρόγραμμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, του 52oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωταγωνιστή της, Mάικλ Φούιθ.

Ο δρόμος του χρήματος

Το θρίλερ του Τζ. Σ. Κάντορ - με τους Κέβιν Σπέισι, Πολ Μπέτανι, Τσέρεμι Άιρονς, Ντέμι Μουρ, Στάνλεϊ Τούτσι- περιστρέφεται γύρω από το κρίσιμο 24ωρο μιας τράπεζας επενδύσεων, κατά τα πρώτα στάδια της οικονομικής κρίσης, και συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Lehman Brothers που κατέρρευσε το 2008 και αναδεικνύει τις δραματικές ώρες που έζησαν οι εργαζόμενοι, στην πιο σκοτεινή νύχτα της καριέρας τους.

Αλλάζουμε;

Η συγγραφική ομάδα της ταινίας "Hangover", που έσπασε τα ταμεία, επανέρχεται με μια νέα κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων, με θέμα την αντρική φιλία. Ο Ντέιβιντ Ντόπκιν σκηνοθετεί τους Ράιαν Ρέινολντς και Τζέισον Μπέιτμαν, οι οποίοι αλλάζουν σώματα και αναγκάζονται να ζήσει ο ένας τη ζωή του άλλου, για να διαπιστώσουν ότι κανείς δεν ξέρει τί κρύβεται στις φαινομενικά ιδανικές ζωές των άλλων. Δίπλα τους βρίσκουμε και τον βραβευμένο με Όσκαρ, Αλαν Αρκιν.

Ο Αλβιν και η παρέα του 3: Οι πιο cool ναυαγοί!

Η οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων του Μάικ Μίτσελ φέρνει ξανά στη μεγάλη οθόνη τη χαριτωμένη και παιχνιδιάρικη παρέα του Άλβιν, η οποία αυτή τη φορά ναυαγεί σε ένα ερημικό νησί. Όπως πάντα, τα σκιουράκια χορεύουν και τραγουδούν απτόητα και αμέριμνα, μέχρι τη στιγμή που έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες εκπλήξεις και παίρνουν ένα μάθημα που θα τους μείνει αξέχαστο.

The road to God knows where

Το ντοκιμαντέρ του Ούλι Σίπελ, γυρισμένο το 1990, παρακολουθεί την περιοδεία του Nick Cave και των Bad Seeds στην Αμερική, το 1989. Η ταινία ήταν η πτυχιακή εργασία του Γερμανού κινηματογραφιστή και φίλου του γκρουπ, Ούλι Σίπελ, για την Ακαδημία Κινηματογράφου του Βερολίνου και βασίστηκε στην καταγραφή του ημερήσιου προγράμματος ενός περιοδεύοντα περφόρμερ. Η σκληρή, ακατέργαστη ασπρόμαυρη φωτογραφία απεικονίζει ρεαλιστικά την καθημερινότητα της ροκ μπάντας. Μαζί με το φιλμ προβάλλεται κι η μικρού μήκους ταινία του Σίπελ, "Το τραγούδι", η οποία παρακολουθεί τη δημιουργία του τραγουδιού "Until the end of the world", για τις ανάγκες της ομώνυμης ταινίας του Βιμ Βέντερς.

Η όπερα της Πεντάρας

Σε μία επετειακή επανέκδοση 80 χρόνων προβάλλονται, για πρώτη φορά ταυτόχρονα, η αυθεντική γερμανική και γαλλική εκδοχή του 1931, του κλασικού αριστουργήματος του Μπέρτολντ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Γκεόργκ Βίλχελμ Πάμπστ, με την αξεπέραστη μουσική του Κουρτ Βάιλ. Το μιούζικαλ αυτό είναι ένα διαχρονικό, σαρκαστικό σχόλιο για το σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Χρόνια μετά τη δημιουργία της, η ταινία εξακολουθεί να αποτελεί ένα δριμύ "κατηγορώ" στην αστική υποκρισία και το καπιταλιστικό σύστημα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς