Χριστούγεννα με πέντε νέες ταινίες

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 08:44
UPD:08:45

Η υποψήφια για Όσκαρ, Μισέλ Γουίλιαμς, αναλαμβάνει τον ρόλο της Μέριλιν Μονρό στην βιογραφική ταινία «Επτά μέρες με τη Μέριλιν».

A- A A+

Επιτυχημένη συνταγή μπορεί να χαρακτηριστεί η σύνθεση των νέων ταινιών της χριστουγεννιάτικης εβδομάδας, που εμπεριέχει βιογραφική ταινία, βραβευμένη κωμωδία, συγκινητικό δράμα, τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο καθώς και την συνέχεια επιτυχημένης εγχώριας κωμωδίας. Τα υλικά εγγυώνται γεμάτες σκοτεινές αίθουσες, σε μια εποχή που –παρά τα προβλήματά της- μοιάζει να λάμπει.

«Επτά μέρες με τη Μέριλιν»

Ο βετεράνος στο θέατρο και στη μικρή οθόνη, Σάιμον Κέρτις, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο με μια βιογραφική ταινία, η οποία αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής ενός από τους μεγαλύτερους θρύλους του Χόλιγουντ, της Μέριλιν Μονρό. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο του Κόλιν Κλαρκ, ο οποίος ήταν βοηθός του συμπρωταγωνιστή της, Λόρενς Ολίβιε, στην ταινία «Ο Πρίγκηψ και η Χορεύτρια», το 1956. Η υποψήφια για Όσκαρ, Μισέλ Γουίλιαμς, αναλαμβάνει τον ρόλο της Μέριλιν, ενώ το αξιόλογο καστ συμπληρώνουν οι Κένεθ Μπράνα, Έμα Ουάτσον, Τζούλια Όρμοντ και Ντόμινικ Κούπερ.

«The artist»

Ο Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Μισέλ Χαζαναβίσιους επιστρέφει με μία κωμωδία-φόρο τιμής σε πρωτοπόρους της έβδομης τέχνης, όπως ο Φριτς Λανγκ, ο Ερνστ Λιούμπιτς και ο Φρίντριχ Βίλελμ Μουρνάου. Η ταινία –ανατρέποντας τα σύγχρονα δεδομένα- εκτός από ασπρόμαυρη, είναι και σχεδόν ολόκληρη βωβή και απέσπασε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για τον μόνιμο πρωταγωνιστή του Χαζαναβίσιους, Ζαν Ντιζαρντέν. Επίσης, η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και στο Hamptons International Film Festival, με το βραβείο Spotlight στο Hollywood Film Festival και είχε 4 υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Η -χωρίς καθόλου διαλόγους- ταινία -με συμπρωταγωνιστές τους Μπερενίς Μπεζό, Τζον Γκούντμαν, Τζέιμς Κρόμγουελ, Μάλκολμ Μακντάουελ και Πενέλοπι Αν Μίλερ- είναι μουσικά ντυμένη με soundtrack από κορυφαίους συνθέτες, όπως οι Μπέρναρντ Χέρμαν, Μαξ Στάινερ και Φρανκ Γουάξμαν, αλλά και κλασικές συνθέσεις των Τζορτζ Γκέρσουιν και Κόουλ Πόρτερ.

«Η κραυγή ενός ανθρώπου»

Η δραματική ταινία του Μαχαμέτ Σαλέχ Χαρούν κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο 63ο Φεστιβάλ Καννών το 2010. Πρόκειται για μία συγκινητική ιστορία που εκτυλίσσεται στο σημερινό Τσαντ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, και περιγράφει τη σχέση αγάπης μεταξύ ενός πατέρα με τον γιο του.

«Γάτος σπιρουνάτος 3D»

Ο σκηνοθέτης της τρίτης ταινίας με πρωταγωνιστή τον Σρεκ, Κρις Μίλλερ, αφιερώνει μία τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων στον επιστήθιο φίλο του Σρεκ. Ο παλιός μας γνώριμος, Γάτος, είναι ένας αιώνιος Δον Ζουάν, με κύρια χαρακτηριστικά του τη δύναμη, τη γενναιότητα και τον ρομαντισμό του Ζορό. Ο Αντόνιο Μπαντέρας δανείζει και πάλι τη φωνή του στον μαχητή και αιώνια ερωτευμένο Γάτο, ενώ τον συνοδεύουν οι Σάλμα Χάγιεκ και ο Ζακ Γαλιφιανάκης.

«Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού»

Η επιτυχημένη κωμωδία του Αντώνη Αγγελόπουλου επανέρχεται με τη δεύτερη συνέχειά της και μας μεταφέρει 5 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου μέρους. Οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μιχάλης Μαρίνος, Δημήτρης Τζουμάκης και Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος συνεχίζουν τη δράση τους, και συνεργάζονται για να βρουν έναν θησαυρό, χαμένο από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς