Δυο σπουδαίες ταινίες στο φινάλε της χρονιάς

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011 09:15
UPD:03/12/2012 15:35
A- A A+

Με μια σπουδαία λογοτεχνική μεταφορά μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ στην μεγάλη οθόνη, και μια συγκινητική, τρυφερή μυθοπλασία που συνδυάζει ερωτικό δράμα και πολιτική αλληγορία με ουσιαστικά μηνύματα, πέφτει η αυλαία για την κινηματογραφική χρονιά που φεύγει.

"Ανεμοδαρμένα ύψη"

Το κλασικό μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ μεταφέρεται ξανά στη μεγάλη οθόνη, αυτήν τη φορά από την -βραβευμένη με Όσκαρ- σκηνοθέτιδα, Αντρέα Άρνολντ ("Fish Tank"). Το αισθηματικό δράμα από τη Μεγάλη Βρετανία ζωντανεύει την ιστορία της καταραμένης αγάπης του Χίθκλιφ και της Κάθριν, μέσα από μία συγκλονιστική απεικόνιση του πεπρωμένου, της εφηβικής εμμονής, του πάθους και της εκδίκησης. Η αφήγηση της ιστορίας αποκλειστικά από την οπτική γωνία του Χίθκλιφ θεωρείται πρόκληση για την Άρνολντ, η οποία αναφέρει: "Στις κινηματογραφικές μεταφορές, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον παθιασμένο δεσμό μεταξύ του Χίθκλιφ και της Κάθριν, γι' αυτό και το αποτέλεσμα μοιάζει σαν ένα παραμύθι άσβεστης αγάπης. Στην πραγματικότητα, όμως, η ιστορία μιλάει για την ακραία συναισθηματική αγριότητα, για τη σωματική κακοποίηση, τις ψυχοφθόρες εμμονές, την απόλυτη απομόνωση, την αναπόφευκτη τραγωδία. Η Κάθριν λέει ότι εκείνη είναι ο Χίθκλιφ. Εγώ νομίζω ότι η Έμιλι (Μπροντέ) είναι ο Χίθκλιφ. Όλοι μας κατά βάθος είμαστε Χίθκλιφ". Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Λέοντα σκηνοθεσίας και απέσπασε το βραβείο Osella καλύτερης φωτογραφίας. Εντυπωσιάζει η μουσική επένδυσή της, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από ήχους της φύσης. Πρωταγωνιστούν οι Κάγια Σκοντελάριο ("Moon"), Όλιβερ Μίλμπερν ("The Descent"), Τζέιμς Χόσον, Νίκολα Μπέρλεϊ και Στιβ Ίβετς.

"Κοτόπουλο με δαμάσκηνα"

Η δεύτερη -μετά το "Περσέπολις"- μεγάλου μήκους ταινία για το σκηνοθετικό δίδυμο Μαρζάν Σατραπί και Βινσέντ Παρονό, μας μεταφέρει στην Τεχεράνη, το 1958. Στην δραματική ταινία γαλλικής παραγωγής -με τους Ματιέ Αμαλρίκ, Εντουάρ Μπαέρ, Μαρία Ντε Μεντέιρος, Έρικ Καραβάκα, Κιάρα Μαστρογιάννι, Ισαμπέλα Ροσσελίνι- ένας διάσημος βιολιστής πέφτει σε κατάθλιψη, όταν σπάει το αγαπημένο του βιολί. Χάνοντας κάθε όρεξη για ζωή, βυθίζεται όλο και περισσότερο στις αναμνήσεις, στο οδυνηρό μυστικό του και αποφασίζει να πεθάνει. Η ζωή του, γλυκιά και πικρή, φωτεινή και θλιμμένη, περνά μπροστά από τα μάτια του -μαζί και η ιρανική ιστορία των τελευταίων ετών.

Προτεινόμενα για εσάς