Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Παπανδρέου - Τάντιτς

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 19:53
UPD:20:43
A- A A+

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς. «Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και ελπίζω να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, Σημείωσε δε ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας.

Τόνισε ακόμη ότι η παρουσία του στο Βελιγράδι αποτελεί και ένα σήμα για την εκκίνηση μιας προσπάθειας ώστε το 2014 τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που έχει συναντήσει, ανέφερε: «μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών μας οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησαν και για τα προβλήματα της περιοχής, όπως εκείνο του Κοσόβου και ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για «την στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα».

Σύμφωνα με τον κ. Τάντιτς, συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη ώστε να μπορεί πλέον να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ όπως εισηγείται η «ατζέντα του 2014», την οποία χαρακτήρισε σημαντική.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στους Έλληνες δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητική την πρόσκληση να μιλήσει στην τρίτη Σύνοδο του διπλωματικού Σώματος της Σερβίας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι με τη σερβική ηγεσία συζήτησε τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και θέματα τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όπως τον πληροφόρησε η σερβική πλευρά, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της Ε.Ε., το 65% των Σέρβων δήλωσαν ότι προτιμούν ως πρώτη χώρα επίσκεψης την Ελλάδα.

ΠΓΔΜ

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά τα κράτη τα οποία συναπάρτιζαν την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, να ξέρουν πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις διότι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και μπορούν και αυτοί να πάρουν πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Κυπριακό

Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αν η λύση είναι κοντά ή μακριά ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα.

Εμείς ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συμβάλλει με διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία, ανέφερε και πρόσθεσε: είναι πολύ σημαντική η επίλυση του προβλήματος για τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και για την Ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή