Γ. Παπανδρέου: Λύση του Σκοπιανού χωρίς εθνικιστική ρητορική

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 13:28
UPD:13:56
A- A A+

Τη σταθερή ελληνική θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα «Νοβόστι», εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

«Η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

«Ή θα βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση εργαζόμενοι από κοινού στενά σε πνεύμα συνεργασίας και βοηθώντας τους λαούς μας να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, είτε θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και κάνοντας την εθνικιστική -και ενίοτε αλυτρωτική ρητορική, καθημερινή πολιτική μας τροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Σχετικά με το ευρωπαϊκό μελλον της Σερβίας, τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προοπτική της πλήρους ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και θα σταθεί στο πλευρό του σερβικού λαού, καθώς αυτός θα πορεύεται σε αυτή τη μακρά και απαιτητική φάση».

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Επιπλέον, παρατήρησε ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα δυτικά Βαλκάνια προσεγγίζουν την ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις έκαστης χώρας αναφορικά με τις συμφωνημένες αρχές και προϋποθέσεις, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες της Σερβίας προς την κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα παράξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ακόμα ότι έχει προτείνει ένα νέο οδικό χάρτη με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες απαιτήσεις και τα κριτήρια της ΕΕ ενώ έχει προτείνει και ως συμβολική ημερομηνία το 2014 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους πίεση να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και αν κατά την έννοια αυτή πρόκειται να αλλάξει η θέση της Αθήνας, ο κ. Παπανδρέου είπε πως «η στάση της Ελλάδας είναι γνωστή επί του θέματος αυτού και δεν θα αλλάξει».

«Η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και η διεθνής νομιμότητα παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής μας και σε αυτό το πνεύμα είμαστε αφοσιωμένοι σε προσπάθειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος για όλους τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου συμπεριλαμβανομένης της Σερβικής Κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή