Διπλό μήνυμα Παπανδρέου σε ΠΓΔΜ - Τουρκία

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 22:35
UPD:05/01/2010 12:35

A- A A+

Διπλό μήνυμα προς ΠΓΔΜ και Τουρκία έστειλε από το Βελιγράδι ο Πρωθυπουργός.

Κατά την ομιλία του στην 3η Σύνοδο των πρέσβεων της Σερβίας στο Βελιγράδι, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την εθνική «κόκκινη γραμμή», τονίζοντας ότι περιμένουμε από την ΠΓΔΜ να «μας συναντήσει στα μισά του δρόμου». Πρόσθεσε δε ότι ότι «επιζητούμε συναινετική λύση» που δεν θα αφήνει «γκρίζες περιοχές» και «πιθανές πηγές έντασης».

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου σε ΠΓΔΜ

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου σε ΠΓΔΜ

Παράλληλα, o κ. Παπανδρέου τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζοντας: «πριν από 10 χρόνια ορισμένοι λαϊκιστές με κατηγόρησαν ως ''προδότη'' της χώρας μου, τώρα η πολιτική αυτή δικαιώνεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον μας γιατί όταν έχεις ένα σταθερό, δημοκρατικό συνεργάτη ως γείτονα, είναι καλό για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου σε Τουρκία

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου σε Τουρκία

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών και πρέπει να πραγματοποιήσει θετικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού.

«Στην Κύπρο όπως και σε άλλες ζώνες διαφορών, το παρελθόν επισκιάζει την προοπτική ενός φωτεινού μέλλοντος, και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερά πολιτικά πλαίσια και περιφερειακές συμμαχίες ώστε να καταστεί δυνατό ένα διαφορετικό μέλλον απαλλαγμένος από τους φόβους» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

«Ελπίζω μέσα στο 2010 να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση του κοινού μας στόχου που είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δεν κατάφερε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο να «κλείσει τον κύκλο της αστάθειας και μερικές φορές της ακραίας βίας».

Αναλύοντας την πολιτική που άσκησε ως υπουργός Εξωτερικών την δεκαετία του Ά90, επεσήμανε ότι οι στόχοι τότε εστιάζονταν στην αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης, στην παύση των εχθροπραξιών και στην ανάπτυξη μιας δυναμικής που θα οδηγούσε σε έναν «οδικό χάρτη» για κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πρόσθεσε δε ότι τότε τέθηκαν οι βάσεις για να εξέλθουν τα Βαλκάνια από τον κύκλο της αστάθειας.

«Εργαστήκαμε για ένα σύμφωνο σταθερότητας που όλοι μας στα Βαλκάνια αντιλαμβανόμασταν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα υπό την προϋπόθεση, α) ότι θα αποκτούσαμε κοινή φωνή στα Βαλκάνια και θα παίρναμε τις τύχες μας στα χέρια μας, αντί να κοιτάμε ο καθένας το αφεντικό του και τον προστάτη του και β) ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αν η διεθνής κοινότητα άρχιζε να μας αντιμετωπίζει ενιαία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«ΓιΆ αυτό ακριβώς τον λόγο συνάντησα (τότε) τον Μιλόσεβιτς και τον Κοστούνιτσα για να μεταφέρω το μήνυμα ότι η Σερβία ή η τότε Γιουγκοσλαβία ανήκει στην Ευρώπη και η τελευταία δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί στην Σερβία ένα τέτοιο μέλλον, ενώ η Σερβία θα γινόταν μια δημοκρατική χώρα», συμπλήρωσε.

«Αυτό ήταν το απλό μήνυμα που μετέφερα ιδιωτικά και δημόσια και ελπίζω να βοήθησε να πραγματοποιηθούν τα πρώτα δημοκρατικά βήματα εδώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας «είμαι πεπεισμένος ότι η πλήρης ένταξη των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και την επίτευξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Επικαλούμενος την ελληνική εμπειρία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ακόμα και αν είμαι κριτικός απέναντι στην ΕΕ από την σκοπιά της ανάγκης για περισσότερο κοινωνική Ευρώπη με ισχυρότερη εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από την ΕΕ σε πολλά ζητήματα».

«Η ελληνική εμπειρία αλλά και η κοινή μας ιστορία στην περιοχή που περιλαμβάνει εποχές ειρήνης και εποχές συγκρούσεων διαμορφώνει το κοινό μας όραμα για τα Βαλκάνια στην ΕΕ» πρόσθεσε, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για την πολιτική που διαμορφώθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2003 όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Από το 2003 δύο Βαλκανικά κράτη έχουν γίνει μέλη της ΕΕ, δύο κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Σερβία έχει υποβάλλει αίτηση, ενώ και τα υπόλοιπα κράτη συνδέονται με την ΕΕ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ωστόσο μια επιβράδυνση της όλης διαδικασίας την οποία απέδωσε στην «κρίση ταυτότητας μέσα στην ΕΕ, στην διεθνή οικονομική κρίση και στα άλυτα προβλήματα της περιοχής».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να ενισχυθεί από τη μια με την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και από την άλλη με την ΕΕ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να δεσμεύεται πραγματικά για πλήρη ένταξη των χωρών, επισημαίνοντας ότι «γιΆ αυτό προωθούμε την ''Ατζέντα 2014''».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι τα Βαλκάνια είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι των πολιτισμών, των παραδόσεων, των εθνοτήτων και των θρησκειών, επισημαίνοντας ότι αυτή η κληρονομιά μπορεί να οδηγήσει είτε σε μεγάλη ανάπτυξη ή αν την εκμεταλλεύονται «εξτρεμιστές» μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις.

«Όταν εθνικά κράτη σχηματίστηκαν από μια περιοχή όπου για αιώνες δεν υπήρχαν εθνικά σύνορα, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές συχνά οδήγησαν σε αιματοχυσίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών και επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχαστούν οι περισσότεροι από 100.000 νεκροί της δεκαετίας του ΄90.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ξανά αυτό» τόνισε, εκτιμώντας ότι «η Ατζέντα 2014» είναι δυνατό να επιτευχθεί, όμως κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή