Στην Τουρκία ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 11:04
UPD:14:11

A- A A+

Στην ¶γκυρα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Τουρκία και τρεις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Ο κ.Βεστερβέλε είχε χθες συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα παραστεί ακόμη σε συνάντηση των πρέσβεων της Τουρκίας σε άλλες χώρες.

Ο Βεστερβέλε έχει επαινέσει επανειλημμένως τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία που υποστηρίζει ότι την οδηγούν πιο σταθερά στις τάξεις των δυτικών δημοκρατιών, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει και άλλα βήματα.

Ο Γεραμνός υπουργός αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες για το Αφγανιστάν, την διαμάχη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το Μεσανατολικό. Θα επισκεφθεί επίσης τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην Κωνσταντινούπολη, μια από τις Ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες για το 2010, θα επιθεωρήσει την πρώην θερινή κατοικία του Γερμανού πρέσβη που θα μετατραπεί σε γερμανοτουρκικό πολιτιστικό κέντρο.

Ο Βεστερβέλε ηγείται του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), νέου εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Καγκελάριο ¶γκελα Μέρκελ. Το βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), που επίσης στηρίζει την Μέρκελ, διάκειται εχθρικά όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ· παρ' όλ' αυτά, ο Βεστερβέλε αναμένεται να πει στην ¶γκυρα ότι το θέμα επανεξετάστηκε από το νέο συνασπισμό και η νέα θέση του Βερολίνου είναι πως είναι «ανοικτό» σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή