Βεστερβέλε: Μήνυμα προς την Τουρκία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 13:58
UPD:14:06

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η ¶γκυρα εξακολουθεί να αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της για την Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ.

A- A A+

Nα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Βεστερβέλε δήλωσε πως είναι εσφαλμένο το αίσθημα ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα είναι περισσότερο αντίθετη απ' ό,τι η προηγούμενη στην ένταξη της Τουρκίας.

«Ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να κλείσει την πόρτα σε μια ένταξη της Τουρκίας», δήλωσε ο Βεστερβέλε στη διάρκεια συνάντησής του με τούρκους πρεσβευτές στην ¶γκυρα.

«Θα σας απαντήσω σαφώς: αυτό που έχει αποφασιστεί από την Τουρκία και την ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει. Και ισχύει και γι' αυτή τη γερμανική κυβέρνηση. Δεσμεύομαι γι' αυτό», τόνισε.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της ¶γγελας Μέρκελ υποστηρίζει μια «προνομιακή σύμπραξη» ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ και όχι την ένταξη. Στον Βεστερβέλε αποδίδεται μια περισσότερο ενθαρρυντική θέση.

Ο Βεστερβέλε, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, υπενθύμισε ότι το σύμφωνο συνασπισμού CDU - Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) προβλέπει ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα παραμείνει «ανοικτή», κάτι που αποτελεί την επίσημη θέση της Γερμανίας από το 2005.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ¶γκυρα εξακολουθεί να αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της για την Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ. «Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε» τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των θρησκευτικών ελευθεριών, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, πρόσθεσε.

Ο Βεστερβέλε απέτισε φόρο τιμής στην τουρκική διπλωματία, επικαλούμενος ιδιαίτερα την Αρμενία, χώρα με την οποία η Τουρκία προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της.

Ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος δείπνησε χθες με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Ιράν, το Αφγανιστάν και η απειλή που δημιουργείται από την Αλ-Κάιντα στην Υεμένη είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Ο Βεστερβέλε αναμένεται απόψε στην Κωνσταντινούπολη, πριν ξεκινήσει περιοδεία στον Κόλπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή