Αφγανιστάν: Η Αλ Κάιντα υπεύθυνη για την επίθεση κατά της CIA

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 11:27
A- A A+

Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε αμερικανική βάση, που στοίχισε τη ζωή σε επτά πράκτορες της CIA, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε εκδίκηση για το θάνατο αρχηγών της.

«Ανατίναξε την ζώνη του με τα εκρηκτικά…. σε μία συγκέντρωση Αμερικανών και Ιορδανών ανδρών των υπηρεσιών πληροφοριών», όπως δήλωσε με ανακοίνωση στο διαδίκτυο ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν Μουσταφά Αμπούλ-Γιαζίντ.

Ένας Ιορδανός, που κατονομάστηκε ως Χουμάμ Χαλίλ ¶μπου Μουλάλ αλ Μπαλάουι και φέρεται να ήταν διπλός πράκτορας, πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος μέσα στη βάση, στην επαρχία Χοστ, στις 30 Δεκεμβρίου. Η επίθεση ήταν η πιο αιματηρή για τη CIA από το 1983.

«Πήρε εκδίκηση για τους μάρτυρές μας και, όπως έγραψε στη διαθήκη του», σύμφωνα με τον Μουσταφά Αμπούλ-Γιαζίντ, που υποστηρίζει ότι ανάμεσά τους ήταν ο Μπαϊτουλάχ Μεσούντ και ο ¶μπου Σάλεχ αλ Σομάλι.

Ο Μπαϊτουλάχ Μεσούντ, ηγέτης των Πακιστανών Ταλιμπάν, που κατηγορείτο από το Ισλαμαμπάντ για μια σειρά επιθέσεων, περιλαμβανομένης κι εκείνης η οποία στοίχισε τη ζωή της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο τον Δεκέμβριο του 2007, σκοτώθηκε από πύραυλο που έπληξε το σπίτι του πεθερού του τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς.

Ο ¶μπου Σάλεχ αλ Σομάλι, που φέρεται να ήταν μέλος της "ηγεσίας" της αλ Κάιντα και να είχε σχεδιάσει επιθέσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Βόρειο Ουαζιριστάν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή