«Διπλός πράκτορας» πίσω από την επίθεση κατά της CIA

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2010 11:14

A- A A+

Διπλός πράκτορας της Αλ Κάιντα από την Ιορδανία ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκότωσε επτά πράκτορες της CIA στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ο δράστης ήταν υποστηρικτής τους από τον αφγανικό στρατό, ο οποίος ανατίναξε το γιλέκο του με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια συνάντησης με υπαλλήλους της CIA σε αμερικανική βάση την περασμένη Τετάρτη.

Επικαλούμενο δυτικές πηγές, το δίκτυο NBC υποστηρίζει πως αυτουργός της επίθεσης ήταν ο Χουμάμ Χαλίλ Αμπού Μουλάλ αλ Μπαλάουϊ, 36 ετών, γιατρός στο επάγγελμα και υποστηρικτής της Αλ Κάιντα.

Ο Αλ Μπαλάουϊ είχε συλληφθεί πριν ένα χρόνο από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν πιστέψει ότι είχε αλλάξει πλευρά και ότι στήριζε πλέον τους Αμερικανούς και τους Ιορδανούς. Είχε λοιπόν σταλεί στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, προκειμένου να διεισδύσει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, σύμφωνα πάντα με το NBC.

Όμως, κατά τα φαινόμενα εκείνος δεν είχε αποκηρύξει τα ιδεώδη του. Δυτικές αντικατασκοπευτικές πηγές τονίζουν πως είχε επικοινωνήσει με τον Ιορδανό υπεύθυνο σύνδεσμό του και του τόνισε πως έπρεπε να συναντηθεί αμέσως με ομάδα της CIA στην στρατιωτική βάση στην επαρχία Χοστ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την Washington Post, ο δράστης υποσχέθηκε ότι είχε νέες πληροφορίες για την ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Κατά τη συνάντηση πυροδότησε το γιλέκο του με τα εκρηκτικά, σκοτώνοντας και τον Ιορδανό σύνδεσμό του.

Όσον αφορά τον τρόπο που κατάφερε να περάσει τους ελέγχους ασφαλείας φορώντας το γιλέκο, πρώην υπάλληλος της CIA δήλωσε στο Associated Press ότι συχνά τέτοιου είδους πράκτορες δεν υποβάλλονται σε πλήρη έλεγχο, προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

Η CIA δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τις πληροφορίες.

Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας ήταν η πλέον αιματηρή εναντίον της υπηρεσίας από το βομβαρδισμό της αμερικανικής πρεσβείας στη Βυρηττό το 1983.

Ανεπαρκή τα αποτελέσματα της εργασίας των αμερικανικών υπηρεσιών

Την ίδια στιγμή, «δεξαμενή σκέψης» δημοσιοποίησε έκθεση του κορυφαίου αξιωματούχου των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγού Μάικλ Φλιν, που εξαπολύει δριμεία κριτική απέναντι στον τρόπο εργασίας των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα.

Όπως επισημαίνει ο στρατηγός, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούν να «αδυνατούν να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις και τους ανθρώπους τους οποίους προσπαθούν να προστατεύσουν και να πείσουν».

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή