Yεμένη: Στο Λονδίνο στρατολόγησε η Αλ Κάιντα το Νιγηριανό

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 15:02
UPD:15:06

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα εκρηκτικά (που είχε κρύψει στα εσώρουχά του -σ.σ. ο δράστης-) προέρχονταν από τη Νιγηρία και όχι από την Υεμένη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Ράσιντ αλ-Αλίμι.

A- A A+

Ο Νιγηριανός που κατηγορείται για την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αμερικανικού αεροπλάνου ανήμερα τα Χριστούγεννα στρατολογήθηκε από την Αλ Κάιντα στο Λονδίνο, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Υεμένης, Ράσιντ αλ-Αλιμι.

Ο ύποπτος βομβιστής είχε φοιτήσει στο University College London (UCL) από το Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Ιούνιο του 2008 και ήταν πρόεδρος της Ισλαμικής του κοινότητας το 2006-7. Ωστόσο το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι έγινε εξτρεμιστής όσο ήταν εκεί.

Παράλληλα, ο αλ-Αλιμι δήλωσε ότι ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, είχε συναντήσει κατά την παραμονή του στην Υεμένη τον ριζοσπάστη ιμάμη Ανουάρ αλ-Αουλακί.

«Ο Νιγηριανός κρυβόταν στην περιοχή Ουάντι Ραφάντ (της ανατολικής επαρχίας Σάμπουα) και συνάντησε τον Αουλακί», δήλωσε ο Αλίμι σε συνέντευξη Τύπου στη Σαναά.

Ο Αουλακί, ένας νεαρής ηλικίας Υεμενίτης ιερωμένος που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, φέρεται να έχει σχέση με το μακελειό στη στρατιωτική βάση του Φορτ Χουντ στο Τέξας, με 13 νεκρούς και 42 τραυματίες το Νοέμβριο.

Ο Νιγηριανός είχε διαμείνει από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο στην Υεμένη, από την οποία αναχώρησε λίγο πριν από την απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους η οποία θα πραγματοποιείτο κατά την προσγείωσή του στο Ντιτρόιτ.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα εκρηκτικά (που είχε κρύψει στα εσώρουχά του) προέρχονταν από τη Νιγηρία και όχι από την Υεμένη», δήλωσε ο Αλίμι.

Αργά χθες στις ΗΠΑ απαγγέλθηκαν έξι κατηγορίες σε βάρος του Αμπντουλμουταλάμπ, κυρίως για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» και «απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής».

«Με τα δικά μας μέσα θα πολεμήσουμε την Αλ Κάιντα»

Στην ίδια συνέντευξη ο αλ-Αλιμι προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στη χώρα του θα μπορούσε να ενισχύσει την Αλ Κάιντα.

«Μία άμεση επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να ενισχύσει το δίκτυο της Αλ Κάιντα αντί να το αποδυναμώσει», είπε και κάλεσε τις δυτικές χώρες μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ, να προστρέξουν την Υεμένη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης με υλική βοήθεια και εκπαίδευση.

«Η πολιτική μας θέση είναι σαφής: θα πολεμήσουμε και θα κυνηγήσουμε την Αλ Κάιντα με τα δικά μας μέσα», είπε αναφερόμενος σε αμερικανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αμερικανική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Υεμένης κατά της Αλ Κάιντα στις 17 και 24 Δεκεμβρίου που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 60 ισλαμιστών στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της αραβικής χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή