Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2002 09:20
A- A A+

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράκ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει «την πλήρη ισχύ και το μένος» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εάν χρειαστεί να αφοπλίσει το Ιράκ, ενώ ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν, απέδωσε τις απειλές Μπους στην αποτυχία, όπως είπε, της Ουάσινγκτον να κάνει τη Βαγδάτη να υποκύψει.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε μάλιστα χθες από το Κογκρέσσο να στηρίξει με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση, που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να διατάξει ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ. Ο Πάουελ, εμφανίστηκε στο Καπιτώλιο μαζί με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς υποστηρικτές της προτεινόμενης απόφασης και ζήτησε την έγκρισή της χωρίς τροποποιήσεις.

«Ζητάμε μια ισχυρή και με μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξη, που θα δείξει την αμερικανική αποφασιστικότητα», τόνισε ο Πάουελ και πρόσθεσε, ότι, «η απόφαση στην παρούσα μορφή , μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε».

«Η στρατιωτική επιλογή είναι η τελευταία μου επιλογή. Εάν χρειαστεί όμως να δεσμεύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε προετοιμασμένοι, θα έχουμε ένα σχέδιο και, μην απατάσθε, θα νικήσουμε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο Νόξβιλ του Τενεσί.

Ο Τζωρτζ Μπους, υπογράμμισε, ότι, ο διάλογος που γίνεται την περίοδο αυτή στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ψήφιση μιας απόφασης που θα τον εξουσιοδοτεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατα του Ιράκ, εάν καταστεί αναγκαίο, είναι «ένας διάλογος πολύ σημαντικός για την χώρα».

Η απόφαση, «στέλνει ένα σαφές σήμα στον ΟΗΕ και σε όλον τον κόσμο, ότι λαμβάνουμε πολύ στα σοβαρά αυτήν την απειλή (το Ιράκ), ότι μιλάμε με μια φωνή και οτι αγαπάμε τις ελευθερίες μας», δήλωσε ο Μπους.

«Εάν τα Ηνωμένα Εθνη φανούν ανίκανα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και ελπίζω ότι θα είναι ικανά, και εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν επιλέξει να μην ενεργήσει... οι ΗΠΑ θα ηγηθούν συνασπισμού για να τον αφοπλίσουν και για το καλό της ειρήνης», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος».

Στη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσεϊν, υποστήριξε πάντως, ότι, οι απειλές Μπους δείχνουν την ανικανότητά του να υποχρεώσει το Ιράκ να «ικετεύσει συγχώρεση», όπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων.

«Ο Μπους δεν μπόρεσε να μας κάνει να παρακαλέσουμε για συγγνώμη, να πούμε : Ικετεύουμε τη συγχώρεσή σας κύριε, δεν θα επαναλάβουμε ό,τι έχουμε κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαντάμ Χουσεϊν και πρόσθεσε : «Ο λόγος για την οργή των Αμερικανών είναι προφανής. Είναι λόγω της επιθυμίας του ιρακινού λαού για ανάπτυξη και της βούλησής του να αντιμετωπίσει το κακό, την πίεση και την επιθετικότητα».

Ο επικεφαλής της CIA, Τζωρτζ Τένετ, προειδοποίησε μάλιστα, ότι, ο Σαντάμ Χουσεϊν, είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον των ΗΠΑ εάν πιστέψει πως είναι αναπόφευκτη μία στρατιωτική επέμβασή τους εναντίον του Ιράκ.

Οπως δηλώνει ο Τένετ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, εάν ο Ιρακινός ηγέτης νοιώσει απειλούμενος, «ενδεχομένως να αισθανθεί λιγότερο συγκρατημένος ως προς την ανάληψη τρομοκρατικής δράσης», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Τέτοιου είδους τρομοκρατία μπορεί να περιλαμβάνει συμβατικά μέσα ή χημικά και βιολογικά όπλα», τονίζει στην επιστολή του, που αναγνώσθηκε ενώπιον της κοινής επιτροπής της Βουλής και της Γερουσίας για τις μυστικές υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα στα Ηνωμένα Εθνη, η Γαλλία διατύπωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μ. Βρετανία νέες προτάσεις για ένα νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι, το Ιράκ δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και διευκρίνισε ότι όλες οι επιλογές δράσης εναντίον είναι ανοικτές εφόσον θα έχουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αρχίζουν να διαφαίνονται κάποιες ενδείξεις για πιθανό συμβιβασμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπολοίπων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το ψήφισμα για το Ιράκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε, ότι, διεξάγεται εποικοδομητικός διάλογος για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά της και η Μόσχα κατέστησε σαφές, ότι, θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση εγγυηθεί της αποτελεσματικότητας της ομάδας των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα πάντως, η αιγυπτιακή κυβέρνηση άσκησε σκληρή κριτική στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν πιό αυστηρούς όρους στον Σαντάμ Χουσεϊν για να αποφύγει τον πόλεμο κατά της χώρας του. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Μαχέρ, αναφερόμενος στο ψήφισμα που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστήριξε, ότι, το «να ξαναγράψεις τους κανόνες στο μέσον του παιχνιδιού δεν αποτελεί την καλύτερη λύση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή