Ακόμη μία υπογραφή, μπορεί να σώσει την Αμίνα

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2002 14:58
UPD:15:21

A- A A+

Αμίνα Λαουάλ, Νιγηριανή, ετών 30. Καταδικάστηκε τελεσιδίκως σε θάνατο δια λιθοβολισμού, βάσει του ισλαμικού νόμου (σαρία). Το έγκλημά της; Απέκτησε παιδί εκτός γάμου. Εφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, το οποίο συνέλαβε μετά τον χωρισμό της από τον άνδρα της.

Η άτυχη γυναίκα θα θαφτεί μέχρι το λαιμό, ενώ οι φανατικοί ισλαμιστές θα της πετούν πέτρες, με την επίκληση του Αλλάχ, που «είναι μεγάλος».

Η ποινή θα εκτελεστεί, όταν η Αμίνα σταματήσει να θηλάζει το ήδη 8 μηνών βρέφος της.

Παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί απ' όλον τον κόσμο στη νιγηριανή κυβέρνηση, αυτή ακολουθεί τακτική Ποντίου Πιλάτου, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Ο πρόεδρος της χώρας Ολουσεγκούν Ομπασάνιο, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει αυτή η καταδίκη δήλωνε στις 3 Οκτωβρίου «Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε έναν Νιγηριανό να σκοτώνεται με λιθοβολισμό. Ποτέ δεν συνέβη. Και ίσως να μην συμβεί ποτέ».

Επειδή όμως με υποθέσεις δε σώζονται ανθρώπινες ζωές, η μόνη ελπίδα είναι η συνεχής άσκηση πίεσης.

Στην ιστοσελίδα http://www.mertonai.org/amina/ , 1.300.000 άνθρωποι από όλο τον πλανήτη έχουν υπογράψει το ψήφισμα της Διεθνούς Αμνηστίας προς τον πρόεδρο και τον υπουργό Δικαιοσύνης της Νιγηρίας. Αλλά υπάρχει χώρος και για άλλες υπογραφές.

Υπάρχει ελπίδα σωτηρίας για την Αμίνα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι μια συμπατριώτισσά της, η Σαφίγια Χουσεϊνί, ετών 35, γλίτωσε το λιθοβολισμό στις 25 Μαρτίου 2002, κατόπιν διεθνούς εκστρατείας με επικεφαλής τον Ουόλτερ Βελτρόνι, δήμαρχο της Ρώμης.

Τότε η αθωωτική απόφαση, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, είχε χαρακτηριστεί ορόσημο που θα αποθαρρύνει τους εισαγγελείς από το να απαγγέλλουν «αψήφιστα παρόμοιες κατηγορίες στο μέλλον».

Φευ! Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ελπίζουμε όχι με την μορφή τραγωδίας, αυτή τη φορά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή