Διεθνή διάσκεψη για την Αϊτή προτείνει ο Σαρκοζί

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 21:14
A- A A+

Τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της πληγείσας από τον καταστρεπτικό σεισμό Αϊτής πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ότι θα συζητήσει την ιδέα αυτή με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε, μια και για πάντα, ότι αυτή η χώρα θα απαλλαγεί από την κατάρα της», ανέφερε ο Σαρκοζί μετά από τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς του για την καταστροφή.

Σημείωσε επίσης ότι απαιτούνται τεράστια μέσα για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, αλλά δεν διευκρίνισε πόσο θα συμβάλλει η Γαλλία στο εγχείρημα της βοήθειας.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι δύο γαλλικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν ελικόπτερα και ένα πρόχειρο νοσοκομείο 50 κλινών έχουν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ Ο Πρενς.

Αποκάλυψε επίσης ότι δύο Γάλλοι πολίτες έχουν καταγραφεί μεταξύ των νεκρών στην Αϊτή.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι 50 Γάλλοι πολίτες που βρίσκονταν στην Αϊτή αγνοούνται. Η γαλλική παροικία στην Αϊτή αριθμεί 15.000 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία κατοικούν στο Πορτ Ο Πρενς.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει στην Αϊτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή