Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 10:58
A- A A+

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τις χθεσινές συνομιλίες στην Αθήνα μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται, επίσης, οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και του ΣΙΓΜΑ Αντη Χατζηκωστή, οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν σε όλη την Κύπρο, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ για την έκδοση φυλλαδίων σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η βόμβα, κλειδί στη δολοφονία» και γράφει ότι σημαντικές θεωρούνται οι απαντήσεις που θα δοθούν από τους ανακριτές, για το πώς ενδεχομένως συνδέεται με τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, η βόμβα ανήμερα των Χριστουγέννων, σε εν κινήσει αυτοκίνητο στο Τσέρι και τον τραυματισμό των δύο αδελφών Γρηγορίου. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κάτω από το όριο της φτώχιας βρίσκεται το 16% των Κυπρίων και ένας στους δύο συνταξιούχους.

«Η Μάχη» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Υποβάθμισαν τον Τουμάζο Τσιελεπή», γράφει ότι καρποφόρησαν οι πιέσεις για ενίσχυση της διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες και χάνεται η απόλυτη κυριαρχία του Τουμάζου Τσιελεπή, ενώ προστίθεται ότι η διαπραγματευτική ομάδα ενισχύεται από Ελλαδίτες νομικούς. Σε άλλη στήλη γράφει ότι οι καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν χθες, θα συνεχιστούν και σήμερα με την ίδια ροή στα φράγματα να δίνει ελπίδες για καλύτερη χρονιά στην ύδρευση.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί την κύρια είδησή του «Αθήνα ο Ερντογάν, Λευκωσία ο Γιώργος». Γράφει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόσκληση Χριστόφια να επισκεφθεί τη Λευκωσία για να συμμετάσχει σε συνεδρία του άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, ενώ προστίθεται ότι διαπιστώθηκε ότι οι προοπτικές των εντατικών δεν είναι αισιόδοξες. Αλλού γράφει ότι ο Στέλιος Καυκαρίδης βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ.

«Η Σημερινή» κάτω από τον κύριο τίτλο «Ανακριτής μίλησε με τον καταζητούμενο Ξενοφώντος» γράφει ότι με τον καταζητούμενο Γρηγόρη Ξενοφώντος, 29 ετών από τη Λευκωσία, επικοινώνησε τηλεφωνικά ανακριτής της υπόθεσης της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και του ΣΙΓΜΑ Αντη Χατζηκωστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ξενοφώντας είπε ότι δεν έχει καμία ανάμιξη στην υπόθεση. Σε άλλη στήλη, γράφει ότι άτομα που είναι λήπτες αναπηρικών επιδομάτων, την ίδια στιγμή κατέχουν επαγγελματικές άδειες οδήγησης φορτηγών, λεωφορείων και ταξί.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Εξελίξεις χωρίς ανατροπές» και γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κύπρο σύντομα για να συζητήσει θέματα τακτικής με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τους αρχηγούς των κομμάτων. Από τις χθεσινές συνομιλίες Παπανδρέου – Χριστόφια στο Μέγαρο Μαξίμου δεν προκύπτει αισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Σε άλλη είδηση, ο «Φ» γράφει ότι ένα στα δύο αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους της Κύπρου πάσχει από τεχνικά προβλήματα τα οποία σε μερικές περιπτώσεις είναι σοβαρής μορφής.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ουσιαστική συνδρομή» και γράφει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση να έρθει στην Κύπρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τους ηγέτες των κομμάτων, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση ελληνικής ομάδας ειδικών νομικών προς αρωγή της διαπραγματευτικής ομάδας. Αλλού αναφέρεται σε εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που διοργάνωσε χθες το ΑΚΕ και γράφει όπλο του αγώνα του παλαιστινιακού και του κυπριακού λαού η αποφασιστικότητα, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ν. Κατσουρίδης.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» αναφέρεται στο κύριο θέμα της με τον τίτλο «Ελληνική νομική βοήθεια στις συνομιλίες» στη σύσταση ελληνικής ομάδας ειδικών νομικών προς αρωγή της διαπραγματευτικής ομάδας, που ανακοίνωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αλλού αναφέρει ότι οι πιστοί, μετά την κυριακάτικη λειτουργία, έφυγαν από τις εκκλησίες με κάτι επιπρόσθετο, φυλλάδια, τα οποία προειδοποιούσαν για αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι εκείνος είναι υπεύθυνος για την έκδοση των φυλλαδίων.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή