Μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή οι ελπίδες για την ανεύρεση ζωντανών μειώνονται, ωστόσο η διεθνής βοήθεια ενισχύεται εμφανώς, με τις ΗΠΑ να πραγματοποιούν ρίψεις ειδών πρώτης ανάγκης από αέρος.
Περίπου 105.000 μερίδες τροφίμων έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) του ΟΗΕ, όμως ο οργανισμός εκτιμά πως μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα χρειαστούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια μερίδες για να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος είναι οι ασθένειες και οι επιδημίες. Οι ιατρικές ομάδες που συρρέουν από το εξωτερικό, στήνοντας κινητά νοσοκομεία και προσπαθώντας να βοηθήσουν τους χιλιάδες τραυματίες υπό δυσμενέστατες συνθήκες, αναφέρονται στις απειλές του τετάνου και της γάγγραινας, καθώς και της εξάπλωσης ιλαράς και μηνιγγίτιδας, σε μία χώρα όπου οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες ακόμα και πριν το σεισμό.
«Παντού συναντάμε περιπτώσεις ανθρώπων με γάγγραινα. Προχωράμε συνέχεια σε ακρωτηριασμούς, γιατί δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτε», τόνισε ο Χανς Βαν Ντίλεν, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων κάνουν λόγο για 100.000 με 200.000 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον υπουργό της αϊτινής κυβέρνησης Καρόλ Ζοζέφ, 70.000 πτώματα έχουν ήδη ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.000 και οι άστεγοι το 1,5 εκατομμύριο. «Είναι σαν να έχει εκραγεί ατομική βόμβα», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αϊτή Κένεθ Μάρτιν.
Έκκληση για ενίσχυση στρατευμάτων
Συνολικά 11.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Όμως, αν και κυριαρχεί το χάος, οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως δεν βρίσκονται στην Αϊτή για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της τάξης. «Πιστεύω πως ο ΟΗΕ και η αποστολή του στην Αϊτή έχουν αναλάβει τη διοίκηση», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πρόσθεσε πως «πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εντάσεις και οι λεηλασίες».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει 1.500 επιπλέον αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν την αποστολή στην Αϊτή, που αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 9.000 άντρες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται στο Πορτ-ο-Πρενς όπου δεκάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις κεντρικές φυλακές και κατέφυγαν στη Σιτέ-Σολέιγ, μια από τις παραγκουπόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, παλιό προπύργιο των συμμοριών. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, «τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες πολλαπλασιάζονται».
Δεσμεύσεις για βοήθεια
Σχετικά με την βοήθεια προς την Αϊτή, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Στον ¶γιο Δομίνικο, οι συμμετέχοντες στην πρώτη διεθνή σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Αϊτής συμφώνησαν πως η χώρα θα χρειαστεί δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε χρόνων.
Από την πλευρά του οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως θα διευκολύνουν τις διαδικασίες υιοθεσίας ορφανών παιδιών από την Αϊτή και τη μεταφορά τους σε αμερικανικό έδαφος, χωρίς να χρειάζονται διαβατήριο.
Η Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε πως η ανθρωπιστική καταστροφή στην Αϊτή δικαιολογεί αυτήν την κίνηση της Ουάσινγκτον. Η ίδια όμως προειδοποίησε πως το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για όσα παιδιά έχει αποδειχθεί νομικά ότι είναι ορφανά και έχει αρχίσει η διαδικασία υιοθεσίας τους από αμερικανικές οικογένειες. Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ένα παρόμοιο μέτρο για τα ορφανά της Αϊτής.
Η Unicef επισημαίνει πως περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από τον φονικό σεισμό της Τρίτης.
Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 90 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί ανέσυραν από τα ερείπια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC