Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 11:49
UPD:19:52
AΠΕ/ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ

A- A A+

Ανυποχώρητοι δείχνουν οι αγρότες που παραμένουν στα είκοσι και πλέον μπλόκα ανά τη χώρα, κλείνοντας περιστασιακά το δρόμο σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Aποκλεισμένος παραμένει από χθες το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές από ΙΧ και φορτηγά οχήματα. Περιστασιακά κλείνει η οδική πρόσβαση στο συνοριακό σταθμό του Ορμενίου, ενώ μέχρι στιγμής στο τελωνείο των Κήπων του Εβρου δεν υπάρχει κινητοποίηση των αγροτών. Aπό τις 11:00 σήμερα έχουν αποκλειστεί και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 10 χλμ της Ε.Ο. Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής καθώς και η πρόσβαση στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.

Σόφια: «Την Τετάρτη όλα αυτά να έχουν τελειώσει»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αποκλεισμοί των συνοριακών σταθμών έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας παράλληλα διορία έως την Τετάρτη για την επίλυση του προβλήματος.

«Μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό μου θα ζητούσουμε την παρέμβαση της Κομισιόν, επειδή, πρώτον, αυτό έχει γίνει προηγούμενο και δεύτερον, είναι απαράδεκτο εμείς να πληρώνουμε για προβλήματα, τα οποία υπάρχουν σε γειτονική μας χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σε τηλεφωνικές δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας ΒΝΤ.

«Αν το είχε κάνει αυτό η Βουλγαρία, όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασχολούταν τώρα μαζί μας. Οπότε εμείς επιμένουμε μέχρι την Τέταρτη, το αργότερο, είτε να ανοίξουν οι (συνοριακοί) σταθμοί, είτε θα ζητήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις όπως και να αποζημιωθούμε για τις απώλειες μας», παρατήρησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Απλώς, η διπλωματικότητα μας, η φιλία μας, η καλή γειτονία μας ήταν για σήμερα. Από εδώ και εμπρός θα είμαστε πολύ πιο απότομοι στο αίτημα μας ώστε οι επιχειρηματίες μας, οι ταξιδιώτες μας να μην υποστούν ζημιές», συμπλήρωσε ο κ. Μπορίσοφ.

Σε ερώτηση για το ύψος των απωλειών των Βούλγαρων μεταφορέων, ο κ. Μπορίσοφ είπε «δεν υπάρχει τρόπος να τα υπολογίσουμε για μια μέρα και μόνο», για να προσθέσει στη συνέχεια, ότι «για έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία απώλεια από τετρακόσια ευρώ ή χίλια λέβα την ημέρα είναι πολλά λεφτά».

«ΓιΆ αυτό εμείς ζητάμε την Τετάρτη όλα αυτά να έχουν τελειώσει. Στην αντίθετη περίπτωση εμείς θα υπολογίσουμε μεγαλύτερες απώλειες. Και θα επιμείνουμε να μας πληρώσουν αποζημιώσεις επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως πολιτεία», κατέληξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Παρέμβαση εισαγγελέα στη Θεσσαλονίκη - Κ. Μπατζελή: Aκαιρο να κλείνουν οι δρόμοι

Eν τω μεταξύ, από χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, με έγγραφό του προς τις αστυνομικές αρχές, έχει ζητήσει να σχηματίζονται δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε περίπτωση που στηθούν αγροτικά μπλόκα στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών, αναφέρει ο εισαγγελέας στο έγγραφό του, ενώ επισημαίνει ότι το κλείσιμο των δρόμων προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων, ουσιώδη όρο της κοινωνικής ζωής.

Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για αδίκημα, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας, και ότι, εάν δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία, η καταμήνυση των δραστών είναι αυτονόητη υπηρεσιακή υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά της πάντως, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή σημείωσε πως οι εισαγγελείς πρέπει να καθυστερήσουν να παρέμβουν καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη εβδομάδα διαλόγου με αποκορύφωμα το διήμερο 25 και 25 Ιανουαρίου στο Ζάππειο.

Σε δηλώσεις στο ρ/σ ΣΚΑΪ, η υπουργός ανακοίνωσε ότι μετά το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση καταβολή των υπολοίπων χρημάτων σε όσους αγρότες τα δικαιούνται, ενώ σχολιάζοντας τα μπλόκα των αγροτών είπε ότι είναι άκαιρο να κλείνουν οι δρόμοι, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού που προβληματίζεται γι' αυτές τις κινητοποιήσεις.

Επίκαιρες ερωτήσεις από ΚΚΕ , ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Για άλλη μια φορά, οι αγρότες προχωρούν σε μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις, διεκδικώντας στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, εγγυήσεις για τις τιμές των προϊόντων τους, μείωση του κόστους παραγωγής και "πάγωμα" των χρεών τους προς τις τράπεζες», σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης και ερωτά τον πρωθυπουργό ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους και πώς σκοπεύει να επαναφέρει την ελληνική γεωργία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής- Οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των αγροτών» κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό και ο πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Επί σειρά ετών το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα παρουσιάζει διαρκή μείωση, καταλαμβάνοντας την τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ», παρατηρεί ο κ. Τσίπρας.

«Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες εκφράζεται και με τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα», αναφέρει και η Αλέκα Παπαρήγα στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε επίσης προς τον Πρωθυπουργό.

Η γ.γ. του ΚΚΕ ερωτά τον κ. Παπανδρέου «αν σκοπεύει να σταματήσει το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, καθώς και να μην εφαρμόσει την κατάργηση της ενιαίας ενίσχυσης στους μικρούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για να υπάρχουν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα».

Ο χάρτης των κυριότερων κινητοποιήσεων

Σέρρες

Σε εκ νέου αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού, από τις 12 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα, οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΔΑΣ, Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες, πέραν των άλλων αιτημάτων τους, διεκδικούν και τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής χρονοδιαγράμματος δηλώσεων ΟΣΔΕ, μέσα στο Φεβρουάριο.

Αποκλεισμένος από αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού παραμένει από χθες το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές από τα δεκάδες σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα, προς τη μία και την άλλη πλευρά.

Κύριο αίτημα των αγροτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, είναι να κρατήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της η κυβέρνηση και να δώσει, όπως είπε, το 1δισ. εκατ. ευρώ, που υποσχέθηκε στους αγρότες.

Εξάλλου, κλειστή παραμένει για πέμπτη μέρα η Εγνατία Οδός Σερρών -Καβάλας, στο κόμβο Κερδυλλίων. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι τώρα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, πρόκειται να κλείσει από τη μία έως και τις τέσσερις μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, Ανέστη Κεμανιτζόγλου , αυτό που θέλουν οι αγρότες είναι «καλύτερη βιωσιμότητα, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής».

Οι αγρότες- μεταξύ άλλων- διεκδικούν την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το «πάγωμα» των χρεών καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, (κόκκινο πετρέλαιο).

Γρεβενά

Έξω από τη Νομαρχία Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών του νομού, για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων.

Η Συντονιστική Επιτροπή συγκαλεί για αύριο, στις 10 το πρωί, συνέλευση των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και ειδικότερα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πιθανό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες των Γρεβενών είναι: η άμεση καταβολή του 50% της εξισωτικής αποζημίωσης, η θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η καταβολή του 100% της επιδότησης στα καπνά μέχρι και το 2013, η καταβολή αποζημιώσεων σε προϊόντα, όπως δημητριακά, μηδική, φακή κ.ά., τα οποία υπέστησαν ζημιές το καλοκαίρι του 2009, η συμπερίληψη των βιολογικών και δασικών προϊόντων στο καθεστώς των αποζημιώσεων και η στελέχωση του γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ Γρεβενών.

Εβρος

Με αποκλεισμό διαρκείας του συνοριακού σταθμού Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απειλούν οι αγρότες της περιοχής.

Στον χώρο έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 200 τρακτέρ, οι οποίοι κατά διαστήματα προχωρούν σε δίωρους αποκλεισμούς του τελωνείου.

Παράλληλα, αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί κατά μήκος της εθνικής οδού στο ύψος της Κορνοφωλιάς Σουφλίου. Τρακτέρ συγκεντρώθηκαν εκ νέου το μεσημέρι και στο Τελωνείο Κήπων, χωρίς όμως προς το παρόν να προβούν σε αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Κιλκίς - Φλώρινα

Το μεθοριακό σταθμό Δοϊράνης έχουν αποκλείσει οι αγρότες του Νομού Κιλκίς, ενώ σε αποκλεισμό της εισόδου και εξόδου φορτηγών από και προς ΠΓΔΜ προχωρούν, κατά διαστήματα, αγρότες στο τελωνείο των Ευζώνων. Κλειστό κρατούν το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής οι αγρότες των Πρεσπών.

Καβάλα

Στην Καβάλα αποκλεισμένη κρατούν οι αγρότες την Εγνατία Οδό στους κόμβους Αμφίπολης και Χρυσούπολης. Στον Έβρο, με αποκλεισμό διαρκείας του συνοριακού σταθμού Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απειλούν οι αγρότες της περιοχής.

Καστοριά

Στον κόμβο Βογατσικού παραμένουν οι αγρότες του Νομού Καστοριάς και συνεχίζουν να διακόπτουν (ανά μία ώρα) την κυκλοφορία οχημάτων από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία.

Καρδίτσα - Λάρισα

Στον κόμβο της Νίκαιας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του Νομού Καρδίτσας.

Ικανοποιημένος από τη συμμετοχή στην κινητοποίηση δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Βαγγέλης Μπούτας, επισημαίνοντας πως είναι πολύ πιο μαζική σε σχέση με τις περσινές.

Αναλυτικά, οι αγρότες του νομού Καρδίτσας ζητούν να καταβληθούν άμεσα όλες οι επιδοτήσεις και να μην χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι εξ αυτών δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Ζητούν επίσης, αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250, ιδιόκτητα, στρέμματα και 300, νοικιασμένα, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και, ταυτόχρονα, προστασία της ντόπιας παραγωγής (0,60 ευρώ στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα).

Μεταξύ των αιτημάτων είναι, επίσης, η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, η κατάργηση του ΦΠΑ - και έως ότου γίνει αυτό η επιστροφή να δίνεται στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση)- επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ανταλλακτικά), επιδότηση των ζωοτροφών όταν ξεπερνούν το 0,15 ευρώ το κιλό, αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό και σύνδεση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, με την παραγωγή των προϊόντων.

Μεταξύ άλλων οι αγροτες ζητούν να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ η παραγωγή τριφυλλιού, να "παγώσουν" για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και να υπάρξει δεκαετή ρύθμιση, χωρίς τόκους ποινής, να γίνει έλεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία, καθώς και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, με απλοποίηση των διαδικασιών. Διεκδικούν ακόμη την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή- στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις στο 100%- την παροχή άτοκων δανείων για κατοικία στα νέα ζευγάρια, να δίνονται τα δικαιώματα από το αποθεματικό στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρομεσαίους, να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στους καπνοκαλλιεργητές, να διπλασιαστεί η προνοιακή αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα χρόνια συνταξιοδότησης, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες κ.α.

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας ενημερώνει τους οδηγούς για τους παρακαμπτηρίους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν λόγω του αποκλεισμού της Εθνικής Οδού:

ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκτροπή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ήτοι Ι.Χ.Ε., λεωφορείων και φορτηγών ανεξαρτήτως Μικτού Βάρους.

Εκτροπή : Ανισόπεδος Κόμβος Μεγ. Μοναστηρίου (Χ/Θ 319+800 ΠΑΘΕ).

Διαδρομή: Από κόμβο Μεγ. Μοναστηρίου - Στεφανοβίκειο - Π.Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου και από εκεί ακολουθούνται οι τρείς (3) Οδικοί ¶ξονες (Ανατολικός-Κεντρικός –Δυτικός), σύμφωνα με ανωτέρω ε΄ σχετική απόφασή μας και ειδικότερα, από Π.Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου:

α .ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΗΓΑ Μ.Β. > 3,5 ΤΟΝΝΩΝ

(1). Είτε θα στρίβουν δεξιά στο ύψος της Γαλήνης προς Ε.Ο. Λάρισας – Αγιάς και εν συνεχεία θα εκτρέπονται αριστερά, στο ύψος της ΤΕΜΚΑ προς Ομορφοχώρι και μέσω της αερογέφυρας Συκουρίου θα κινούνται προς το εργοστάσιο ζαχάρεως, όπου θα εκτρέπονται δεξιά στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης προς Γυρτώνη και από εκεί θΆ ακολουθούν τη διαδρομή του Κεντρικού άξονα.

(2). Είτε από δ/ση Π.Ε.Ο. Λάρισας –Βόλου και Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσ/νίκης, θα εκτρέπονται αριστερά μέχρι τον κόμβο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και εν συνεχεία μέσω της Περιφερειακής Οδού Τρικάλων, θα εκτρέπονται προς Τρίκαλα-Καλαμπάκα –Εγνατία Οδός (Δυτικός ¶ξονας).

β. Ι.Χ.Ε. ΚΑΙ ΦΟΡΤΗΓΑ Μ.Β. < 3,5 ΤΟΝΝΩΝ

(1). Είτε θα εκτρέπονται δεξιά, στο ύψος της Γαλήνης προς Ε.Ο. Λάρισας – Αγιάς και εν συνεχεία θα διοχετεύονται στην παραλιακή, μέσω Αγιάς – Αγιοκάμπου (Ανατολικός ¶ξονας).

(2). Είτε θα συνεχίζουν ευθεία και μέσω της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, θΆ ακολουθούν τις ανωτέρω διαδρομές Κεντρικού και Δυτικού άξονα, στρίβοντας δεξιά προς Γυρτώνη ή αριστερά προς Περιφερειακή Τρικάλων, αντίστοιχα.

ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ

Εκτροπή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ήτοι Ι.Χ.Ε., λεωφορείων και φορτηγών ανεξαρτήτως Μικτού Βάρους.

α. Προερχομένων από Ελασσόνα –Τύρναβο ( Μέσω κεντρικού ¶ξονα) :

Εκτροπή: Α/Κ Βόλου (Πλατυκάμπου) (Χ/Θ 351+000).

Διαδρομή: Από Ελασσόνα, Τύρναβο, στο ύψος του Α/Κ Γυρτώνης, θα διοχετεύονται δεξιά στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών –Θεσ/νίκης και εν συνεχεία στο ύψος του εργοστασίου Ζαχάρεως, θα στρίβουν αριστερά επί της Επ. Οδού Λάρισας-Συκουρίου και θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ κινούμενα μέχρι Α/Κ Βόλου (Πλατυκάμπου), απΆ όπου θα εκτρέπονται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου, προς Βόλο, μέχρι τον κόμβο Βελεστίνου, απΆ όπου θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ.

β. Προερχομένων από Καλαμπάκα-Τρίκαλα (Μέσω Δυτικού ¶ξονα):

Εκτροπές: Από Τρίκαλα, προς Καρδίτσα και στο ύψος του Ν. Μοναστηρίου:

(1). Είτε θα εκτρέπονται προς Φάρσαλα και μέσω Μικροθηβών θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ,

(2). Είτε θα συνεχίζουν δεξιά προς Δομοκό και μέσω Λαμίας, θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ.

Εναλλακτικές εκτροπές: Από Τρίκαλα θα κινούνται προς Λάρισα και μέσω περιφερειακής οδού Λάρισας- Τρικάλων θα εισέρχονται μέσω του κόμβου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών –Θεσ/νίκης, προς Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία, θα διοχετεύονται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου, προς Βόλο, μέχρι τον κόμβο Βελεστίνου, απΆ όπου θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ.

γ. Προερχομένων από παραλιακή Αγιοκάμπου (Μέσω Ανατολικού άξονα).

Κύρια εκτροπή: Από Επ. Οδό Λάρισας –Αγιάς, θα εκτρέπονται αριστερά στη Π.ΕΟ. Λάρισας-Βόλου και εν συνεχεία θα κινούνται προς Βόλο, μέχρι τον κόμβο Βελεστίνου, απΆ όπου θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ.

Κλειστή και η Κορίνθου - Τριπόλεως

Τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης έκλεισαν λίγο μετά το μεσημέρι αγρότες από τους πέντε νομούς της Πελοποννήσου, που συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Στέρνας μετά από πρόσκληση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την Αργολίδα, αλλά και την νότια Πελοπόννησο, εκτρέπεται από τον κόμβο Αρχαίας Νεμέας ή Στέρνας μέσω της παλαιάς εθνικής οδού ¶ργους - Τρίπολης.

Οι αγρότες αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνέλευση για να αποφασίσουν αν η κατάληψη θα έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα ανοίξουν το δρόμο ή θα παραμείνουν στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας και της Λακωνίας έχουν αποφασίσει προειδοποιητικές κινητοποιήσεις σε τοπικό νομαρχιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα στις 11:00 το πρωί έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της νομαρχίας Αργολίδας και της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, ενώ μία ώρα νωρίτερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας θα κλείσουν την εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα, αποκόπτοντας τη Λακωνία από την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Xανιά

Σε μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθυμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, προχώρησαν σήμερα αγρότες - μέλη της Παναγροτικής Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) και μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Χανίων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι δήμου Μηθύμνης, δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας.

Οι αγρότες της ΠΑΣΥ θα παραμείνουν στο σημείο κλείνοντας για μισή ώρα την εθνική οδό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο πρώτος αποκλεισμός γίνεται από τις 12:00-12.30 μετά το μεσημέρι.

Εν αναμονή των αυριανών κινήσεων

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν αύριο και οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, με αποκλεισμό του κτηρίου όπου στεγάζονται οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού.

Στην Πέλλα οι αγρότες από περιοχές του νομού αποφάσισαν να κατέβουν από αύριο Τετάρτη με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Μαυροβουνίου της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Με τα αγροτικά τους μηχανήματα παραταγμένα στον κόμβο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής, παραμένουν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής και σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο στις 7 το βράδυ θα εξεταστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Σε σύσκεψη, αύριο το πρωί, στον κόμβο Φιλώτα θα αποφασίσουν οι αγρότες Φλώρινας και Αμυνταίου, αν θα ενσωματωθούν με τους αγρότες του Νομού Κοζάνης στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των Κοίλων, ή θα κατευθυνθούν στο μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Αύριο, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτών από τη Λάρισα, στη Μελούνα και στον κόμβο Πλατυκάμπου. Στον κόμβο των Μικροθηβών δίνουν ραντεβού αύριο Τετάρτη οι αγρότες της Μαγνησίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή