Καθυστερεί η έγκριση της νέας Κομισιόν μετά την παραίτηση Ζέλεβα

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 14:35

A- A A+

Αναβάλλεται η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της νέας Επιτροπής, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Ιανουαρίου, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ρουμιάνα Ζέλεβα.

Η κ. Ζέλεβα υπέβαλε την παραίτησή της σε επιστολή της προς τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αφού κάποιοι ευρωβουλευτές έκαναν σαφές ότι δεν θα στήριζαν την υποψηφιότητά της ως επιτρόπου για την ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω αμφιβολιών για τις ικανότητές της και τα οικονομικά της συμφέροντα.

Ο κ. Μπορίσοφ επιβεβαίωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητά της για την Κομισιόν, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έκανε δεκτή την παραίτησή της από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν δέχομαι την παραίτησή της ως υπουργού Εξωτερικών γιατί δεν έχω λόγους για να κάνω κάτι τέτοιο», όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι η νέα υποψήφια της Βουλγαρίας θα είναι η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας , Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι ευρωβουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν συγκεκριμένους υποψηφίους για την Επιτροπή, αλλά μπορούν να καταψηφίσουν συνολικά την προτεινόμενη σύνθεσή της.

Αμφιβολίες για την εργασία της Ζέλεβα

Η διαμάχη για την υποψηφιότητα της κ. Ζέλεβα πυροδοτήθηκε από την εργασία της για τη βουλγαρική εταιρεία συμβούλων Global Consult. Η ίδια είχε δηλώσει ότι σταμάτησε να εργάζεται ως διευθύντρια εκεί το 2007.

Ωστόσο η Βουλγάρα ευρωβουλευτής Αντόνια Παρβάνοβα ισχυριζόταν ότι εργαζόταν εκεί και το 2009.

Αν αποδεικνυόταν ότι η κ. Ζέλεβα είχε κάποιο οικονομικό συμφέρον που δεν είχε δηλώσει στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, θα θεωρείτο ότι παραβίαζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το πόρισμα των νομικών υπηρεσιών της ΕΕ απέρριπτε τις κατηγορίες εναντίον της κ. Ζέλεβα, ωστόσο οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν αμφιβολίες και για το κατά πόσο είχε τις ικανότητες για τη θέση της επιτρόπου ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή