Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Μ. Δαμανάκη

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 14:00
UPD:19:48
REUTERS/VINCENT KESSLER

A- A A+

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η διάρκειας τριών ωρών ακρόαση της υποψήφιας Επιτρόπου Αλιευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, Μαρίας Δαμανάκη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε κατά την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος της συνεδρίας Ισπανίδα χριστιανοδημοκράτισσα Κάρμεν Φράγκα-Εστέβεθ.

Η κ. Φράγκα-Εστέβεθ υποστήριξε ότι οι απαντήσεις που έχει ήδη λάβει το Ευρωκοινοβούλιο για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή επιτροπή ειδικά στο ζήτημα της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβόνας είναι ασαφείς.

«Θεωρώ ότι οι απαντήσεις που πήραμε είναι ασαφείς, δεν διαφαίνεται μία θέλησή σας να αναλάβετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του ΕΚ», δήλωσε απευθυνόμενη στην κ. Δαμανάκη η πρόεδρος.

«Πρέπει να πω ότι είμαστε κάπως απογοητευμένοι. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει υπ' όψιν της το γεγονός ότι ετέθη σε εφαρμογή η Συνθήκη της Λισαβόνας, και δεν είναι προσωπική η παρατήρηση δεν απευθύνεται μόνο σε εσάς», πρόσθεσε.

Μέσα στο αυστηρό όριο των δέκα λεπτών η κα Δαμανάκη ανέπτυξε τις θέσεις της, πριν περάσει στη διαδικασία των ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αποδέχθηκε τις επιφυλάξεις της κας Φράγκα-Εστέβεθ, δήλωσε όμως ότι για την εφαρμογή της απαιτείται μία ποιοτική αλλαγή. «Είναι θέμα οριζόντιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, και δεν είναι θέμα ευθύνης της Επιτρόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ίδια θα εξαντλήσει «κάθε δυνατότητα ώστε να εξασφαλισθεί μία καλύτερη ανταπόκριση στο νέο κανονιστικό πλαίσιο συμφωνίας».

Παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός ότι βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου της Συνθήκης της Λισαβόνας, διασφαλίζεται ένας ακόμα μεγαλύτερος ρόλος για το ΕΚ αφού η αλιεία θα είναι στο εξής αντικείμενο συναπόφασης ως συνήθης νομοθετική διαδικασία.

Συνοψίζοντας την πολιτική της για την Αλιευτική Πολιτική, η κα Δαμανάκη αναφέρθηκε σε τέσσερις λέξεις-κλειδιά : Αειφορία, Δημοκρατική Υπευθυνότητα, Παγκόσμια Διάσταση και Συμμόρφωση.

- Για την Αειφορία η κα Δαμανάκη δήλωσε ότι θα πρέπει να αφορά το τρίπτυχο: Περιβάλλον, Οικονομία και Κοινωνία. Στόχος είναι να "αλιεύουμε λιγότερο και να κερδίζουμε περισσότερο, κάνοντας την αλιεία μας πιο προσοδοφόρα".

- Σχετικά με τη Δημοκρατική υπευθυνότητα δήλωσε ότι είναι υπέρ της αποκέντρωσης, της περιφερειοποίησης της αλιευτικής πολιτικής. Εξήγησε ότι η αλιευτική πολιτική είναι μία κοινή πολιτική και δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο εάν συμφωνηθεί ότι δεν θα λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις στο ύψιστο επίπεδο για κάθε τους λεπτομέρεια.

- Σχετικά με την Παγκόσμια Διάσταση, η κα Δαμανάκη υποστήριξε ότι με στόχο την καλύτερη προσαρμογή στον 21ο αιώνα χρειάζονται καλύτερα αποτελέσματα για τις αλιευτικές συμφωνίες με ένα ασφαλές διεθνές περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα είναι επιθυμητά και τα αναπτυξιακά αιτήματα και για τις χώρες εταίρους.

- Συμμόρφωση σημαίνει για την υποψήφια επίτροπο αξιοπιστία της ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής. Αυτό συνεπάγεται εγγυήσεις για έναν υγιή ανταγωνισμό με τα γειτονικά κράτη που αλιεύουν στα ίδια ύδατα. Ζήτησε, δε, συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ελέγχου και απαγόρευση παράνομων εισαγωγών.

Αναφορικά με τα θέματα της Ναυτιλίας, η κα Δαμανάκη αναφέρθηκε στη «Γαλάζια Βίβλο». λέγοντας ότι ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε περισσότερο σε μία ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των θαλάσσιων λεκανών με συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δηλώσεις Μ. Δαμανάκη μετά την ακρόασή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δηλώσεις Μ. Δαμανάκη μετά την ακρόασή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τέλος θετική ήταν η ατμόσφαιρα κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων των ευρωβουλευτών, καθώς εκφράστηκε ικανοποίηση για τις απαντήσεις που έδωσε η Ελληνίδα υποψήφια επίτροπος.

ΠΑΣΟΚ: Μία από τις καλύτερες παρουσίες υποψήφιου Επιτρόπου

«Η σημερινή ακρόαση της κ. Δαμανάκη ήταν κατά κοινή ομολογία μία από τις καλύτερες παρουσίες υποψήφιου Επιτρόπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αντιπρόεδρος του ΕΚ Σταύρος Λαμπρινίδης.

«Η κ. Δαμανάκη παρουσιάστηκε σαφής και λεπτομερής, τόσο στη αρχική της τοποθέτηση όσο και στις απαντήσεις που έδωσε στους Ευρωβουλευτές, και έδειξε εξαιρετικά προετοιμασμένη στα θέματα του χαρτοφυλακίου της», παρατήρησε ο κ. Λαμπρινίδεις και συμπλήρωσε τα ακόλουθα: «Τόνισε επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, τη σημασία που θα δώσει τόσο στην αειφορία όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί αλιείς στην ΕΕ, ενώ δήλωσε επίσης ότι για πρώτη φορά θα θεσμοθετήσει διάλογο της ΕΕ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ναυτικών για τη στήριξη των εργαζομένων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή