Αϊτή: Καταγγελία της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 07:35
A- A A+

Την απαγόρευση - τρεις φορές - προσγείωσης ενός από τα αεροσκάφη της που μετέφερε ζωτικής σημασίας ιατρικό εξοπλισμό για τα θύματα του σεισμού της Αϊτής να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, κατήγγειλε χθες η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF).

Το μεταγωγικό αεροσκάφος, που μετέφερε φάρμακα, χειρουργικά εφόδια και δύο μηχανήματα αιμοδιάλυσης, «απετράπη να προσγειωθεί τρεις φορές στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς από το βράδυ της Κυριακής παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε η δυνατότητα να προσγειωθεί εκεί», ανέφεραν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε ανακοινωθέν τους.

«Το φορτίο των 12 τόνων περιελάμβανε μέρος του φορτίου προηγούμενου αεροσκάφους που μετέφερε συνολικά 40 τόνους εφόδια και εμποδίστηκε να προσγειωθεί το πρωΐ της Κυριακής», αναφέρεται το ανακοινωθέν της οργάνωσης.

«Από τις 14 Ιανουαρίου, σε πέντε αεροσκάφη απαγορεύθηκε η προσγείωση στον αρχικό τους προορισμό, στο Πορτ-ο-Πρενς και οδηγήθηκαν στην Δομινικανή Δημοκρατία. Τα αεροσκάφη αυτά μετέφεραν συνολικά 85 τόνους ιατρικών και άλλων εφοδίων».

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους απαγορεύθηκε στα αεροσκάφη να προσγειωθούν ούτε σε ποιόν ανήκε αυτή η απόφαση. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Συντονιστής του νοσοκομείου Σοσκάλ των MSF στη Σιτέ Σολέιγ δήλωσε ότι «πέντε ασθενείς μας στο κέντρο υγείας Μαρτισάν πέθαναν λόγω της έλλειψης των ιατρικών εφοδίων που μετέφερε αυτό το αεροπλάνο».

Περισσότερα από 700 μέλη του προσωπικού των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» εργάζονται πυρετωδώς στην Αϊτή για να προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε σεισμοπαθείς στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της.

Η διαχείριση των επιχειρήσεων διανομής βοήθειας στην Αϊτή μετά το σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον, ειδικά μετά την δήλωση του Γάλλου υπουργού Ανάπτυξης με την οποία κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να διασαφηνίσουν τον ρόλο των ΗΠΑ στην χώρα, τονίζοντας πως η προτεραιότητα είναι «να βοηθήσουμε την Αϊτή, όχι να την καταλάβουμε». Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε χθες Τρίτη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως η χώρα του και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται πλήρως για την παροχή βοηθείας.

«Θα ήθελα να χαιρετίσω την εξαιρετική κινητοποίηση από τον πρόεδρο Ομπάμα και την κυβέρνηση και των MSF», είπε ο Σαρκοζί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή