Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 11:31
UPD:18:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Στην ενίσχυση των μπλόκων με επιπλέον αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ προχωρούν οι αγρότες, προειδοποιώντας για αποκλεισμό και των παρακαμπτήριων οδών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιος Λίτος, οι παραγωγοί αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, οι οποίες δεν τους ικανοποίησαν.

¶νοιξε ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Τριπόλεως, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το μπλόκο στον κόμβο της Στέρνας και να προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1767658 .

Τα μπλόκα που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, είναι τα εξής:

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

• Τελωνείο Εξοχής Κ. Νευροκοπίου. Aποκλεισμός Ε.Ο. (από και προς Βουλγαρία) από 20-01-2010 και ώρα 11.05΄ μόνο για Ι.Χ.Φ. που μεταφέρουν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ελεύθερη διέλευση μόνο στα οχήματα που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

• 191 χλμ Ε.Ο.-Διασταύρωση Χρυσούπολης-Επί της Εγνατίας Οδού. Αποκλεισμός και στα (2) ρεύματα κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία διεξάγεται από την Π.Ε.Ο.

• Πε.Ο. Θεσσαλονίκης - Καβάλας (στο ύψος της Αμφίπολης). Αποκλεισμός από 13.00΄ ώρα. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίες οδούς.

Κεντρική Μακεδονία

• Συνοριακός Σταθμός Ευζώνων. Αποκλεισμός εισόδου και εξόδου όλων των οχημάτων από την ώρα 12.30΄ έως 15.00΄.

• Συνοριακός Σταθμός Δοϊράνης. Αποκλεισμός ρεύματος εξόδου, ενώ διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία στην είσοδο από 12.15 έως 16.00΄.

• Στο 61ο χλμ Ε.Ο. Αμφίπολης-Σερρών. Αποκλεισμός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

• Στο 45ο χλμ Σερρών - Προμαχώνα - Αποκλεισμός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επετράπη η διέλευση ΙΧΦ και ΙΧΕ αυτοκινήτων την 19-01-2010 από 02.00΄ έως 03.35΄ ώρα. Αδύνατη η εκτροπή των οχημάτων.

Δυτική Μακεδονία

• Κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού (Κόμβος Βογατσικού), Νέα και Παλαιά Εθνική Οδός Καστοριάς - Κοζάνης. Σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας έως 18.30΄ ώρα. Αδύνατη η εκτροπή των οχημάτων. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται ανάλογα.

• 10ο χλμ Ε.Ο. Κρυσταλλοπηγής- Φλώρινας (οδός που οδηγεί στο Δ.Δ. Κρυσταλλοπηγής - Χώρο Τελεωνείου). Προγραμματίστξκε διακοπή την 20-01-2010 από 15.00΄ έως 16.00΄ και 17.00΄-19.00΄. Αδύνατη η εκτροπή των οχημάτων. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται ανάλογα.

• Αύλιος χώρος έμπροσθεν Τελωνείου Νίκης. Προγραμματίστηκε διακοπή την 20-01-2010 από 15.00΄ έως 17.00΄ και 18.00΄-20.00΄. Αδύνατη η εκτροπή των οχημάτων. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται ανάλογα.

• 40ο χλμ Ε.Ο. Φλώρινας- Κοζάνης. Σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας έως 14.15΄ ώρα. Αδύνατη η εκτροπή των οχημάτων. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται ανάλογα.

Θεσσαλία

• Α/Κ Νίκαιας 346,3 χλμ Π.Α.Θ.Ε. - Αποκλεισμός. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

• Α/Κ Μικροθηβών 296ο χλμ. Αποκλεισμός της Ε.Ο. από 20-01-2010 και ώρα 13.00. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Στερεά Ελλάδα

• Στο 70ο χλμ Π.Α.Θ.Ε. (Αερογέφυρα Ριτσώνας). Αποκλεισμός της Ε.Ο. από 15-01-2010 και ώρα 14.10΄. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

• Στο 72ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας- Λιβαδειάς. Αποκλεισμός της Ε.Ο. από 17-01-2010 και ώρα 09.30΄. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

• Στο 210ο χλμ Π.Α.Θ.Ε. (Θέση Ρούμελη). Αποκλεισμός της Ε.Ο. από 15-01-2010 και ώρα 13.15΄. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

• Στο 90ο χλμ Π.Α.Θ.Ε. (Ρεύμα της Αθήνας). Αποκλεισμός. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

• Στο 110ο χλμ Π.Α.Θ.Ε. (Κάστρο). Αποκλεισμός της Ε.Ο. από 15-01-2010 και ώρα 14.35΄. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Ήπειρος

• Στο 22ο χλμ Ε.Ο. Πρέβεζας-Ιωαννίνων. Δ.Δ. Λούρου. Αποκλεισμός Ε.Ο. από 18-01-2010. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Κρήτη

• Στο 15ο χλμ Επ.Ο. Αρκαλοχωρίου - Ηρακλείου. Κόμβος Πεζών. Σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας ανά μισή ώρα. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Χανιά: Αποκλεισμός των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων συμμετέχει από σήμερα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Το πρωί, αγρότες, μέλη της Ομοσπονδίας, απέκλεισαν το κτίριο στο οποίο συστεγάζονται οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων, ενώ κλειστό για περίπου μια ώρα έμεινε και τμήμα της οδού Τζανακάκη έξω από το κτίριο των Οικονομικών Υπηρεσιών καθώς στο σημείο αυτό, οι αγρότες είχαν παρατάξει τα οχήματά τους.

Κ. Μπατζελή: Εις βάρος των αγροτών η κλιμάκωση

Η κυβέρνηση επιθυμεί την αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων μέσω του διαλόγου, επανέλαβε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στο ρ/σ Real fm.

«Με το χέρι στην καρδιά, δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ των αγροτών που είναι στα μπλόκα και όσων εμείς ερχόμαστε να νομοθετήσουμε τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε η κ. Μπατζελή και τόνισε: «Υπάρχει μία επικοινωνιακή στρατηγική την οποία προφανώς εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω. Ίσως εκείνοι ξέρουν γιατί το κάνουν».

Η υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι κάθε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή της αποδόμησης της λειτουργίας της ελληνικής αγοράς είναι εις βάρος της ίδιας της οικονομίας, αλλά και εις βάρος των ίδιων των αγροτών.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η εικόνα που δίνουμε στο εξωτερικό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση.

Σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση στο νομό Θεσσαλονίκης, η κ. Μπατζελή δήλωσε ότι αυτή είναι αυτεπάγγελτη και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν επεμβαίνουμε. Υπάρχει μία διαδικασία δική τους».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να περάσουμε σε συλλογικές και δυναμικές διαβουλεύσεις για να κατανοήσει και ο αγροτικός κόσμος ότι ενδιαφερόμαστε γιΆαυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΥΠΕΞ: Στόχος η απρόσκοπτη μετακίνηση σε όλη τη χώρα

Την ελπίδα ότι το ζήτημα της απρόσκοπτης διακίνησης αγαθών, το οποίο έθιξε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, κατηγορώντας την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και αγαθών στην ΕΕ, θα βρει λύση το συντομότερο δυνατόν εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Τόνισε μάλιστα ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση σε όλη την ελληνική επικράτεια και να μην δημιουργούνται προβλήματα με τις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε ότι η επαφή με τη βουλγαρική πλευρά είναι συνεχής, μέσα από διακυβερνητικές επαφές, Συμβούλια της ΕΕ, και βεβαίως τις διπλωματικές μας υπηρεσίες.

«Υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα το οποίο ελπίζουμε να λυθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κίνηση», κατέληξε.

Στο μπλόκο του Προμαχώνα ο Βούλγαρος πρόξενος

Το μπλόκο των αγροτών στον Προμαχώνα επισκέφθηκε ο Βούλγαρος πρόξενος, Λατσεζάρ Ιβανόφ, με στόχο τον απεγκλωβισμό των συνόρων από τον αγροτικό κλοιό.

Παρά τις προσπάθειες του πρόξενου οι αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι. Η στάση τους ενόχλησε τον Βούλγαρο διπλωμάτη, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση της γείτονος χώρας θα απευθυνθεί στην Ε.Ε., ώστε να αποζημιωθεί για τις οικονομικές ζημιές, που υφίσταται η χώρα του, λόγω του αποκλεισμού των συνόρων».

Η συζήτηση με τον Βούλγαρο πρόξενο και τους αγρότες έγινε σε ήπιο κλίμα και διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Κατά των αποκλεισμών ΝΔ - ΠΑΣΕΓΕΣ

Κατά του αποκλεισμού των δρόμων τάχθηκε τόσο η ηγεσία της ΝΔ όσο και η ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας.

Μετά τις συνομιλίες, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος παρευρισκόταν στη συνάντηση, κάλεσε την κυβέρνηση «να σεβαστεί τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να πάρει αποφάσεις τώρα». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι στο πλάι των αγροτών, επανέλαβε ότι διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων και ξεκαθάρισε ότι «δεν υποκινεί, ούτε υποδεικνύει τις κινήσεις τους».

«Διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους εκδηλώσεις που δημιουργούν προβλήματα στις κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο κ. Κασαπίδης.

«Διαχρονικά είμαστε κατά του κλεισίματος των δρόμων, είμαστε αρνητικοί σε αυτού τους είδους τις κινητοποιήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

Επιστολή ΒΕΘ στον πρωθυπουργό για τα μπλόκα

Έκκληση για αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και για έναρξη άμεσου ουσιαστικού διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες, πριν οι συνέπειες γίνουν αξεπέραστες για τον επιχειρηματικό κόσμο, απηύθυνε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με επιστολή του στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στην επιστολή, οι βιοτέχνες σημειώνουν ότι κατανοούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και αναγνωρίζουν το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία, τονίζουν ωστόσο πως οι πρακτικές ομηρίας άλλων κλάδων, εν μέσω μάλιστα και της οικονομικής κρίσης, είναι καταστροφικές για το επιχειρείν στη χώρα μας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή