Kίνα: «Η διαμάχη με την Google δεν είναι πολιτική»

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 14:23
UPD:14:41

A- A A+

Η διαμάχη με τη μηχανή αναζήτησης Google δεν πρέπει να συνδέεται με τις διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Χε Γιαφέι, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση που έχει δημιουργηθεί.

«Αν η Google ή άλλη ξένη εταιρεία έχει προβλήματα στην Κίνα, πρέπει να λύνονται με βάση τον κινεζικό νόμο και η κινεζική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει», όπως είπε.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να απευθύνει σήμερα ομιλία με θέμα την ελευθερία στο διαδίκτυο, μετά την απειλή της Google την περασμένη εβδομάδα να αποχωρήσει από την Κίνα αφού δέχθηκε επιθέσεις από χάκερ με στόχο το λογισμικό της και τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Κινέζων ακτιβιστών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Google έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στη χώρα μόνο εάν χαλαρώσει το καθεστώς λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι τόσο η Google όσο και οι υπόλοιπες ξένες εταιρίες πρέπει να συμμορφώνονται με την κινεζική νομοθεσία. Με τη σειρά της η αμερικανική επιχείρηση ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τη διάθεση δύο κινητών τηλεφώνων στην Κίνα.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για επίθεση χάκερ και εναντίον της Yahoo στην Κίνα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή