Αϊτή: Έκκληση Χ. Κλίντον για καλύτερο συντονισμό της βοήθειας

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 23:08
REUTERS/CHRISTINNE MUSCHI

A- A A+

Έκκληση να βελτιωθεί ο συντονισμός της διεθνούς βοήθειας που αποστέλλεται στην Αϊτή απηύθυνε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Πρέπει να βρούμε καλύτερους μηχανισμούς συντονισμού, επίβλεψης και εξακρίβωσης για να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια και οι επενδύσεις χρησιμοπούνται αποτελεσματικά», δήλωσε η κ. Κλίντον μιλώντας στη διάσκεψη που γίνεται στο Μόντρεαλ με θέμα τη βοήθεια προς την σεισμόπληκτη χώρα, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της που δόθηκε στον Τύπο.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βεβαιωθεί ότι εργάζεται με τρόπο συντονισμένο», υπογράμμισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Ο συντονισμός της βοήθειας προς την Αϊτή είναι εδώ και καιρό πρόκληση για την χώρα, ακόμα και πριν τον σεισμό», σημείωσε.

Ο αρχηγός της πολιτικής προστασίας της Ιταλίας Γκουίντο Μπερτολάσο, που βρίσκεται στην Αϊτή για να συντονίσει την ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχεται από την Ιταλία, είχε επικρίνει την Κυριακή την έλλειψη συντονισμού της διεθνούς βοήθειας.

Ο συντονισμός των δωρεών επεσήμανε η κ. Κλίντον θα επιτρέψει «οι δωρεές να επενδυθούν στους βασικούς τομείς από την υγεία ως την γεωργία περνώντας από στις υποδομές, την ανοικοδόμηση, την διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την ενέργεια».

Παράλληλα, το Κογκρέσο της Βραζιλίας ενέκρινε σήμερα το αίτημα της κυβέρνησης για αποστολή 1.300 επιπλέον στραυτευμάτων στην Αϊτή ως μέρος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Η αστυνομία της Αϊτής άνοιξε πυρ σήμερα στο Πορτ-ο-Πρενς εναντίον ανθρώπων που έσκαβαν στα ερείπια για να βρουν κάτι, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή