Αϊτή: Εκτιμήσεις για 150.000 νεκρούς

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 18:51
UPD:19:19
A- A A+

Στους 150.000 νεκρούς θα ανέρχεται ο τελικός απολογισμός μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, όπως εκτίμησε ο υπουργός Υγείας της Αϊτής, Αλεξ Λάρσεν, διευκρινίζοντας ότι 90.000 πτώματα έχουν ήδη καταμετρηθεί από τις αρχές.

«Αναμένουμε έναν αριθμό που θα πλησιάζει τους 150.000 νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάρσεν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Στο Υπουργείο Υγείας, έχουμε καταγράψει περισσότερα από 90.000 πτώματα».

Σημείωσε δε ακόμη ότι ο αριθμός των αστέγων πλησιάζει το ένα εκατομμύριο.

Εν τω μεταξύ, δέκα ημέρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 575 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αϊτή, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 271,87 εκατομμύρια, ενώ ο Οργανισμός έχει λάβει υποσχέσεις και για άλλα 112 εκατομμύρια.

Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί αντιπροσωπεύει περίπου το μισό (47%) από το απαιτούμενο για τις ανάγκες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρασχεθούν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, νερό και σκηνές στους περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, για την Τετάρτη, αφιερωμένη στην «αναγέννηση» της Αϊτής.

Η συνεδρίαση οργανώνεται μετά από αίτημα της Βραζιλίας και με τη στήριξη των 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης στηρίζουν επίσης εννέα «κράτη-παρατηρητές», μεταξύ των οποίων και η ίδια η Αϊτή.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή