NASA: Πρόγραμμα καταγραφής σεισμικών δονήσεων στην Αϊτή

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 11:03
A- A A+

Η NASA θα θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα καταγραφής σεισμών στην Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία, για να καταγράψει προειδοποιητικά σημάδια και άλλων σεισμικών δονήσεων, μετά από το φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ.

Η υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει το UAVSAR, ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα ραντάρ το οποίο θα εντοπίσει ενδεχόμενες αλλοιώσεις στα γεωλογικά ρήγματα της Ισπανιόλα, του νησιού που μοιράζονται οι δύο χώρες, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της ΝΑSA.

«Το UAVSAR θα μας επιτρέψει να πάρουμε εικόνες των αλλοιώσεων της επιφάνειας του εδάφους και άλλων γεωλογικών μεταβολών που συνδέονται με το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου», δήλωσε ο Πολ Λούντγκρεν από τη NASA.

«Οι εικόνες αυτές είναι πιθανόν να δείξουν σημάδια μετασεισμών ή άλλων ισχυρών σεισμικών δονήσεων που απειλούν την περιοχή, σε άλλο σημείο του ίδιου ρήγματος», πρόσθεσε.

Το UAVSAR εκπέμπει κραδασμούς μικροκυμάτων προς το έδαφος που επιτρέπουν τον εντοπισμό και τον υπολογισμό ακόμα και των μικρότερων αλλαγών στην επιφάνεια, αυτών που δημιουργούνται από τους σεισμούς, τα ηφαίστεια, τις κατολισθήσεις και τους παγετούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή