Σε πάνελ με θέμα την ευρωζώνη, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, θα πάρει μέρος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στην ελβετική πόλη.
Στο πάνελ θα μετάσχουν επίσης, μεταξύ άλλων, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Αργότερα, ο κ. Παπανδρέου θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, οι οποίες θα μεταδοθούν απευθείας. Μεταξύ άλλων, θα δώσει συνεντεύξεις στο BBC World, στο NBC (ευρωπαϊκή και αμερικανική εκπομπή), στο Reuters TV και Radio, καθώς και στο Bloomberg TV.
Ακολουθεί η πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews:
C. MIDOL-MONNET: Καλώς ορίσατε κύριε Πρωθυπουργέ στο Euronews. Το απροσδόκητα υψηλό έλλειμμα, 12,7% του ΑΕΠ, απειλεί τη χρηματοοικονομική αξιοπιστία της χώρας σας. Τι είστε λοιπόν αποφασισμένοι να κάνετε για να αποφευχθεί η κακοδιαχείριση των εθνικών στατιστικών στοιχείων στο μέλλον;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχετε δίκιο. Υπάρχει κενό αξιοπιστίας. Και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη. Αυτό ακριβώς νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας.
Και το πρώτο πράγμα που κάνουμε, στις αμέσως προσεχείς ημέρες, είναι να ψηφίσουμε στο Κοινοβούλιο μια ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. Μάλιστα, δεν πρόκειται απλώς για μια ανεξάρτητη Υπηρεσία, αλλά για μία ανεξάρτητη Υπηρεσία στην οποία θα συμμετέχει ακόμη και εκπρόσωπος της Eurostat, στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Και δεύτερον, θα έχουμε ένα ειδικό τμήμα για το Κοινοβούλιο, με μέλη του Κοινοβουλίου, που θα μπορούν να ασκούν έλεγχο, έτσι ώστε να έχουμε σύστημα ελέγχων και εξισορροπήσεων, από την πλευρά του Κοινοβουλίου προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστώνεται η εφαρμογή του προϋπολογισμού με σωστό τρόπο και η απόλυτη διαφάνεια των στατιστικών μας στοιχείων.
Είμαστε μία Κυβέρνηση διαφάνειας. Έχουμε έρθει για να καταπολεμήσουμε την κακοδιαχείριση, το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, τα οποία δυστυχώς είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χάσαμε πόρους, αλλά και τους σπαταλήσαμε. Αυτό λοιπόν είναι απολύτως απαραίτητο για εμάς, πρώτα απ’ όλα, για το καλό του Ελληνικού λαού.
C. MIDOL-MONNET: Στην παρούσα κρίση, γιατί επιμείνατε τόσο σθεναρά στην άρνηση της εξωτερικής βοήθειας από την ΕΕ ή από το ΔΝΤ; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει για παράδειγμα το καθήκον της αλληλεγγύης εντός της ζώνης του ευρώ;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, δεν ζητάμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόμαστε μια τέτοια πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό που απαιτείται είναι να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας. Και πιστεύω ότι λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης και από τις διεθνείς αγορές όσον αφορά την ικανότητά μας να το κάνουμε, οπότε πράγματι, όταν χρειαζόμαστε να βγούμε να δανειστούμε από τις αγορές, βρίσκουμε τα αναγκαία κεφάλαια. Φυσικά, παραμένουν ακριβά και χρειάζεται να μειώσουμε το κόστος τους. Αυτό θα το πετύχουμε, αν αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και μειώσουμε το έλλειμμά μας.
Έχουμε βεβαίως τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τα διαρθρωτικά Ταμεία και, στα επόμενα χρόνια, πρόκειται να απορροφήσουμε σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν κατανεμηθεί στην Ελλάδα. Αυτά θα είναι σημαντικά, αν θέλετε, για την αντιστάθμιση των αναγκαίων περικοπών που θα κάνουμε, προκειμένου να τα διαθέσουμε στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας, στην παιδεία, στις υποδομές, στην πράσινη εναλλακτική ενέργεια, η οποία πιστεύω ότι είναι ο τομέας όπου θα καταφέρουμε να διαπρέψουμε, δημιουργώντας μία νέα δυναμική στην οικονομία μας.
C. MIDOL-MONNET: Αλλά είστε ακόμη σε θέση να φορολογήσετε τους πλούσιους και να βοηθήσετε τους φτωχούς; Ή μήπως είναι στις προθέσεις σας να περιορίσετε το έλλειμμα με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, όπως η Ιρλανδία;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι έχουμε στη διάθεσή μας διάφορα μέτρα. Το ένα είναι βεβαίως η ανάγκη δημιουργίας ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι οι πλουσιότεροι θα πληρώνουν περισσότερους φόρους. Θα προκύψει μία πιο ακριβοδίκαιη κατανομή.
Κι αυτό νομίζω ότι είναι εξίσου σημαντικό, αφού θα δημιουργηθεί φορολογική συνείδηση στους πολίτες μας, διότι ένα από τα προβλήματά μας στην Ελλάδα είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν δεν είχαμε μία τόσο εκτεταμένη φοροδιαφυγή, το πρόβλημα του ελλείμματος δεν θα ήταν τόσο έντονο τώρα. Αυτός λοιπόν είναι ο ένας τομέας.
Ταυτόχρονα όμως, προχωρούμε σε μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό και κάνουμε επίσης περικοπές ειδικά στα «ρετιρέ» των αμοιβών, στις υπερβολικές αμοιβές που λαμβάνει ο δημόσιος τομέας, μειώνοντας αυτούς τους μισθούς, και ειδικά των μεσαίων και υψηλών στελεχών στο δημοσιοϋπαλληλικό χώρο. Οπότε, ναι, παίρνουμε και άλλα μέτρα. Πρόκειται για συνδυασμό μέτρων. Θα προσέθετα, επίσης, ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε διάλογο με τους κοινωνικούς μας εταίρους. Και μέχρι τον Απρίλιο, θα έχουμε ολοκληρώσει την αναμόρφωση αυτή.
C. MIDOL-MONNET: Ωστόσο, οι αγρότες βρίσκονται ήδη σε διαμαρτυρίες. Και άλλοι τομείς μάλλον θα ακολουθήσουν προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Πώς λοιπόν μπορείτε να εξασφαλίσετε τη σταθερή στήριξη για τα μεταρρυθμιστικά σας σχέδια όσον αφορά την ελληνική κοινή γνώμη;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι θα έχουμε τη στήριξη, διότι ο κόσμος καταλαβαίνει πως πρέπει να κάνουμε την αλλαγή. Αυτό ήταν και το σύνθημά μας, ο στόχος μας, με τον οποίο κερδίσαμε τις εκλογές. Και έκανα έκκληση στους αγρότες, να το καταλάβουν. Βρισκόμαστε στην αρχή της διακυβέρνησής μας. Ο λαός μάς εξέλεξε μόλις πριν από λίγους μήνες, κάτι παραπάνω από εκατό ημέρες. Και τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια και δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη.
Επομένως, ελπίζω πράγματι ότι ο διάλογος που θα κάνουμε μαζί τους, θα μας επιτρέψει να λάβουμε την υποστήριξή τους και να τους κάνουμε φορέα αλλαγής, για την αλλαγή και της αγροτικής μας παραγωγής.
C. MIDOL-MONNET: Τελευταία ερώτηση, σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια είναι η θέση σας για το μέλλον της, όσον αφορά την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες; Και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπετε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πάντα υποστήριζα ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε στην Τουρκία την προοπτική να γίνει πλήρες μέλος. Η Ελλάδα συνέβαλε στη λήψη της σχετικής απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1999, πριν από δέκα χρόνια. Ήμουν τότε Υπουργός Εξωτερικών. Παραμένω στην άποψή μου. Αυτό όμως σημαίνει ότι και η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουμε αντιμετωπίσει, ορισμένα από αυτά στην περιοχή μας -την Κύπρο, τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, ζητήματα θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και προσδοκώ σε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Ερντογάν. Τον έχω ήδη καλέσει επισήμως στην Ελλάδα, για να συζητήσουμε τις σχέσεις μας και φυσικά τις προοπτικές της Τουρκίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσουμε και να δώσουμε χρονοδιάγραμμα, που θεωρώ ότι θα βοηθήσει στην κινητοποίηση τόσο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους.
Η ημερομηνία που έχω προτείνει, η οποία νομίζω είχε μεγάλη απήχηση στην περιοχή μας, είναι το 2014. Πρόκειται για συμβολική χρονολογία, είναι τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που άρχισε στα Βαλκάνια. Και με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να κλείσουμε έναν κύκλο αστάθειας, έντασης, ακόμη και βίας ορισμένες φορές, στην περιοχή, εντάσσοντας αυτές τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
C. MIDOL-MONNET: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.