Εγκρίθηκε η νέα σύνθεση της Κομισιόν

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 15:08
UPD:17:43

A- A A+

Με 488 ψήφους υπέρ, 237 κατά και 72 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για το 27μελές εκτελοστικό όργανο της Ε.Ε. να αναλάβει τα καθήκοντά του περίπου τέσσερις μήνες αργότερα απ' ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αιτία, η καθυστέρηση στην υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας και οι διαφωνίες για τις επιλογές των προσώπων στη νέα Επιτροπή.

Με την έγκριση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) «τοποθετεί τον πρώτο ακρογωνιαίο λίθο μιας ανανεωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετά Λισαβόνα εποχή», αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα της Διάσκεψης των προέδρων, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ψηφοφορία, αφού για πρώτη φορά ως «συν-νομοθέτης» το ΕΚ ενέκρινε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, πριν την έγκριση του «Κολλεγίου της Επιτροπής», η Ολομέλεια ενέκρινε ψήφισμα για την αναθεώρηση της «Συμφωνίας - Πλαίσιο» μεταξύ του ΕΚ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θέλουμε στο πηδάλιο της ΕΕ δύο δυναμικά θεσμικά όργανα και γι αυτό είναι σημαντική η Συμφωνία - Πλαίσιο», τόνισε ο κ. Μπούζεκ.

Η πρώτη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρόεδρο τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2009. Στη μεταβατική περίοδο, από τότε έως σήμερα, διεκπεραίωνε «τις τρέχουσες υποθέσεις», χωρίς να πάρει πρωτοβουλία πολιτικής, ή νομοθετικής φύσεως. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν να ελέγχει την περιορισμένη δράση της Επιτροπής αποκλειστικά και μόνο «ως θεματοφύλακα των Συνθηκών».

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, στη νέα Επιτροπή κάθε κράτος-μέλος δικαιούται να έχει έναν Επίτροπο έως το 2014. Στη συνέχεια, ο αριθμός των Επιτρόπων θα ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα του αριθμού των κρατών- μελών, εκτός εάν ομόφωνα το Συμβούλιο αποφασίσει να αλλάξει τον αριθμό των Επιτρόπων.

Μετά το «ναι» των ευρωβουλευτών η νέα Κομισιόν χρειάζεται πλέον την επίσημη (και τυπική) συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών-μελών για να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της, κάτι που μπορεί να γίνει από αύριο Τετάρτη.

Η πρώτη συνεδρίαση του Κολλεγίου των νέων Επιτρόπων είναι προγραμματισμένη για τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ η θητεία της Επιτροπής Μπαρόζο ΙΙ, όπως αποκαλείται, είναι πενταετής και λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2014.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή