Βραζιλία: Διάλογο και όχι κυρώσεις κατά του Ιράν

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 06:11
UPD:14:49
A- A A+

Την προειδοποίηση, να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις από τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράν ως απάντηση της θέσης του να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διατύπωσε η Βραζιλία η οποία ζήτησε από τις χώρες της Δύσης αντί άλλου μέτρου να προωθήσουν τον διάλογο.

«Δεν θέλουμε το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει απολύτως καμμία αμφιβολία για αυτό. Αυτοί, όμως όπως και άλλες χώρες, έχουν το δικαίωμα ενός ειρηνικού (πυρηνικού) προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ, από την πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια.

«Επιθυμούμε να αποκτήσουμε μια βεβαιότητα, για το πρόγραμμα του Ιράν μέσω του διαλόγου και των ειρηνικών μέσων», πρόσθεσε ο Αμορίμ.

Η Βραζιλία καταβάλλει προσπάθειες για να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και φιλοξένησε τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε ερώτηση για τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις διεθνώς για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, ο Αμορίμ δήλωσε ότι οι κυρώσεις τείνουν να προκαλούν κυρίως βάσανα στους πολίτες των κρατών που επιβάλλονται παρά στις κυβερνήσεις.

«Στην περίπτωση του Ιράκ, είδα πολλούς Ιρακινούς πολίτες να υποφέρουν. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε τραγικά και είδα οι κυρώσεις να μην έχουν καμμία ουσιαστική συνέπεια επί του Σαντάμ Χουσέιν», κατέληξε ο Αμορίμ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή