Τρία με τέσσερα χρόνια θα χρειαστεί η Αϊτή για να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε στις 12 Ιανουαρίου και μέχρι 10 για να κατασκευαστούν ξανά οι 250.000 κατοικίες καταστράφηκαν από τα 7 Ρίχτερ, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν-Μαξ Μπερλίβ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά από το φονικό σεισμό που σχεδόν ισοπέδωσε την πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρεν, η χώρα βρίσκεται ακόμη σε τραγική κατάσταση προσπαθώντας να στεγάσει το ένα εκατομμύριο αστέγων που ζει στους δρόμους.
Ο σχεδιασμός για καταυλισμούς και νέα σπίτια δεν θα αργήσει να γίνει και ο αριθμός των προσωρινών καταυλισμών στα περίχωρα της πόλης, όπου ζουν οι περισσότεροι Αϊτινοί σκεπασμένοι με μουσαμάδες ή κομμάτια από ύφασμα αντί κλινοσκεπάσματα, έχει αυξηθεί φτάνοντας σχεδόν τις 500, είπε ο Μπελρίβ.
Ο Μπελρίβ, οικονομολόγος που έγινε πρωθυπουργός μόλις δύο μήνες πριν από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, δήλωσε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι σε ορισμένες περιοχές οι συνθήκες και η διανομή τροφίμων βελτιώνονται και οι υγειονομικές παροχές είναι καλύτερες, αλλά η στέγαση παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Οι συνθήκες υγιεινής στους προσωρινούς καταυλισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διαθέτουν τουαλέτες ή νερό, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την εποχή των βροχοπτώσεων που απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, λέει ο πρωθυπουργός.
Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας έχουν εντοπίσει αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τετάνου και άλλων λοιμωδών ασθενειών, ο Μπελρίβ λέει ότι δεν έχουν υπάρξει επιδημίες.
«Θεωρούμε ότι ελέγχουμε τα κρούσματα της όποιας επιδημίας στην Αϊτή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί επιδημίες», τονίζει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters