Ανοίγει αυλαία το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 14:13

A- A A+

Ανοίγει αυλαία σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, γνωστό και ως Μπερνινάλε, που φέτος έχει την τιμητική του, καθώς κλείνει 60 χρόνια ζωής.

Για το λόγο αυτόν οι διοργανωτές του φεστιβάλ θέλησαν να κάνουν τη διαφορά. Εκτίμησαν πως οι 28 αίθουσες προβολών στην πλατεία του Πότσνταμ δεν επαρκούν, για να φιλοξενήσουν τους αμέτρητους σινεφίλ.

Προχώρησαν έτσι σε μια πρωτοτυπία. Διοργάνωσαν για αύριο μια υπαίθρια δωρεάν προβολή της ταινίας - θρύλος «Μετρόπολις» στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, επιδιώκοντας να αναδείξουν το έργο αυτό του Γερμανού σκηνοθέτη Φριτς Λαγκ, ως το κατεξοχήν γεγονός της Μπερλινάλε.

¶λλωστε, για πολλούς σινεφίλ η προβολή της ταινίας θεωρείται μία από τις κορυφαίες στιγμές του φεστιβάλ, σημαντικότερη και από την απονομή των βραβείων της «χρυσής» και της «αργυρής άρκτου», αλλά και από το αστραφτερό πέρασμα των ηθοποιών από το κόκκινο χαλί. Έτσι, η προβολή της ταινίας «Mετρόπολις», έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Αυτό συνέβη και διότι το φιλμ, που θεωρείται σταθμός στη ιστορία του κινηματογράφου, θα προβληθεί στην κανονική του διάρκεια. Οι κομμένες σκηνές, διάρκειας 30 λεπτών, βρέθηκαν σε μουσείο της Αργεντινής, αποκαταστάθηκαν τεχνικά και προστέθηκαν στη ταινία.

Βέβαια, στην ιστορική αυτή πτυχή της Μπερλινάλε προστίθεται και μια ρετροσπεκτίβα από φιλμ των τελευταίων 60 χρόνων, που θα παρουσιάσει ο Αμερικανός κριτικός ταινιών, Ντέιβιντ Τόμσεν. Συνολικά, κατά τις 10 μέρες του φεστιβάλ θα προβληθούν 400 φιλμ, ταινίες μικρού μήκους για παιδιά, πολιτικά ντοκιμαντέρ αλλά και μουσικά φιλμ και αφιερώματα.

«Στον αιώνα, όπου ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει μια ταινία στο ρολόι του χεριού του», είπε ο Ντίτερ Κόσλικ, επικεφαλής του Φεστιβάλ, «εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η μαγεία του κινηματογράφου έχει ένα ειδικό βάρος».

Η πρεμιέρα και οι επώνυμοι

Για το βραβείο της άρκτου διαγωνίζονται φέτος είκοσι ταινίες. Μεταξύ αυτών είναι «Ο Συγγραφέας Φάντασμα» του Ρομάν Πολάνσκι, ο «Δολοφόνος μέσα μου» του Μίχαελ Γουίντερμπότομ - ένα θρίλερ που διαδραματίζεται στο Τέξας - και το «Caterpillar» του Κότζι Γουιακαμάτσου.

«Θα ξεκινήσουμε με το ωραίο φιλμ «Μαζί - Χωριστά» από την Κίνα», είπε ο Ντίτερ Κόσλικ για την πρεμιέρα και πρόσθεσε: «Αυτή η ταινία έχει κάτι το συμβολικό γι’ αυτό το 60ο ιωβηλαίο της Μπερλινάλε. Έχουν περάσει 20 χρόνια από την επανένωση και το φιλμ πραγματεύεται το χωρισμό ανθρώπων μέσω της πολιτικής και την επανένωσή τους. Νομίζω ότι η βραδιά θα είναι θαυμάσια».

Επιπλέον, έως τις 21 Φεβρουαρίου, ημέρα που το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία, οι διοργανωτές αναμένουν να παρελάσουν και πολλοί κινηματογραφικοί αστέρες όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Πιερς Μπρόσναν, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο Τσάκι Τσαν και πολλοί άλλοι.

Τη Γερμανία θα εκπροσωπήσουν οι: Μπένγιαμιν Χάιζενμπεργκ με τον «Κλέφτη» (ένα δυναμικό πορτρέτο ενός μαραθωνοδρόμου και ληστή τράπεζας), Όσκαρ Ρέλερ με το «Γλυκός Εβραίος ¶νθρωπος χωρίς Συνείδηση» (ένας ηθοποιός ανακάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκε για αντισημιτική προπαγάνδα) και Μπορχάν Κουρμπάνι, με το «Σαχαντά», (παρουσιάζει τα πορτρέτα τριών μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς