Γ. Παπανδρέου: Θα ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία

Τεχνική βοήθεια από ΔΝΤ, ενδεχόμενο νέων μέτρων
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 19:27
UPD:21:22

A- A A+

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει κάθετι για να ανακτήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας», διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός.

O κ. Παπανδρέου στην εισαγωγική του δήλωση τόνισε πως «όλοι γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα από καταστροφικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης πολιτικής στην καθημερινή ζωή. Μπήκαμε στην κρίση και απροστάτευτοι και θαλασσοδαρμένοι».

Καθαρός στόχος η μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει κάθε τι για να ανακτήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας και πως η βούληση εκφράστηκε και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και από τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί. Καθαρός στόχος, όπως είπε, είναι η μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά 4%.

Και νέα μέτρα, αν χρειαστεί

Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010.

«Πρώτα πρώτα πρέπει να πετύχουμε την εφαρμογή του Προγράμματος ώστε να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Και θα κριθεί η αξιοπιστία μας εκεί. Ο στόχος είναι να μπορούμε να προστατεύουμε τους αδύναμους, την ελληνική οικογένειας, που δεν έφταιξαν για την κρίση», υπογράμμισε.

«Αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας θα πάμε καλά. Είμαστε αποφασισμένοι γραμμή - γραμμή να δούμε τους προϋπολογισμούς μας, τις σπατάλες, να χτυπήσουμε τη διαφθορά», πρόσθεσε.

Τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εμπλοκή του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου είπε τα εξής: «Σε παρόμοιες κρίσεις το ΔΝΤ εκτός ΕΕ έχει δείξει την τεχνογνωσία του. Η ΕΕ δεν έχει την τεχνογνωσία αυτή. Όπως να βοηθήσει στις διοικητικές αλλαγές, π.χ. για τη διαφανή λειτουργία του προϋπολογισμού. Θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ».

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ την αρωγή του στην τεχνική βοήθεια, και όχι την οικονομική του στήριξη.

Μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας

«Τη βούλησή μας να αλλάξουμε την εκτίμησαν οι εταίροι μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Πείσαμε μετά από πολλή προσπάθεια και χρειάζεται να παλέψουμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί... Η Ευρωζώνη έστειλε ένα καθαρό μήνυμα σε όλους στις αγορές, σε πιθανούς κερδοσκόπους, στέλνει το μήνυμα της στήριξης και τις ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πολιτικό μήνυμα θα ανταποκριθούμε με τις απαραίτητες μεγάλες τομές στη χώρας μας».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για μια «σημαντική απόφαση της ΕΕ, της Ευρωζώνης, μια απόφαση και ένα καθαρό μήνυμα, απόφαση για συντονισμένη δράση αν χρειαστεί για να διασφαλιστεί η δημοσιονομικής σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης».

Ερωτηθείς αν η ενδεχόμενη ενίσχυση θα προέλθει συνολικά από την ΕΕ ή από χώρες - μέλη και ποια μορφή θα έχει, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «αυτό που έχει εκφραστεί είναι η πολιτική βούληση. Δεν έχουν συζητηθεί οι λεπτομέρειες μηχανισμών. Πιστεύουμε ότι αυτή η βούληση θα είναι αρκετή».

Σκληρή επιτήρηση

«Η διαδικασία στην οποία έχουμε μπει είναι μια διαδικασία επιτήρησης. Δεν το κρύβω και δεν πρέπει να το κρύβουμε», παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε ότι «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται και ένα κομμάτι τις κυριαρχίας μας», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «κάνοντας τη δουλειά μας θα μπορέσουμε το συντομότερο να πούμε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη της δικής της τύχης και δεν είναι κάτω από τη σκληρή αυτή επιτήρηση».

Κάλεσε μάλιστα όλους να συμβάλουν για την πατρίδα με την εφαρμογή αυτού του Προγράμματος. «Είναι η στιγμή να δείξει κάθε πολίτης τη στήριξή του στο να φύγουμε από αυτήν την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καλωσορίζει την απόφαση το ΔΝΤ

«Καλοσωρίζουμε την υποστήριξη προς την Ελλάδα από τους εταίρους της στην ΕΕ που μαζί με τις πολιτικές δράσεις που λαμβάνονται από τις ελληνικές αρχές, είναι σημαντικά νέα βήματα σε απάντηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Caroline Atkinson σε ανακοίνωσή της μετά την συνάντηση κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Δηλώσεις Σαρκοζί - Μέρκελ

Την καταρχήν συμφωνία των 27 να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τόνισαν η Γερμανίδα Καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών.

Ωστόσο, ερωτηθέντες από δημοσιογράφους ποιές θα είναι οι χώρες που θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και με ποιόν τρόπο, τόσο ο Ν,. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες και να δώσουν διευκρινίσεις. Υπογράμμισαν αμφότεροι ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις αγορές είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. «Στέλνουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές» ανέφεραν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα οι 27 συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Χαρακτήρισε "θαρραλέα" τα βήματα που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και συμπλήρωσε λέγοντας: "Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και την στηρίζουμε. Εμμένουμε σε αυτή την ισχυρή πολιτική δήλωση, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών".

Από τη δική της πλευρά, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις. "Η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της", τόνισε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ συμπληρώνοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή