Αντ. Σαμαράς: Δεν συναινούμε στην ασφυξία της οικονομίας

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 19:52
UPD:18/02/2010 15:01

A- A A+

«Η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς επέκρινε την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική την οποία ακολουθεί, υποστηρίζοντας ότι «όποιος στο όνομα της λιτότητας χτυπάει τις ζωτικές ανάγκες δεν φέρνει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, φέρνει ασφυξία της οικονομίας και έκρηξη της κοινωνίας».

«Σε αυτή την ασφυξία εμείς δεν συναινούμε. Αυτή την πολιτική που οδηγεί σε έκρηξη εμείς δεν τη στηρίζουμε. Η κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη», τόνισε.

Σημείωσε δε πως για τη ΝΔ, «'κόκκινη γραμμή' είναι η αντοχή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε χωρίς να θίξουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής».

«Αλλά και η αντοχή της μεσαίας τάξης. Που αυτή παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Κι αν συντρίψουμε τη μεσαία τάξη, συντρίβουμε και την Οικονομία και την Κοινωνία», πρόσθεσε.

Έπεσήμανε ακόμη ότι είπε «στον Πρωθυπουργό ότι σε ώρα διεθνούς κρίσης δεν κερδίζεται η μάχη της Οικονομίας, από μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί για να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η ΝΔ, παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση υπήρξε τυχερή διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, που της προσέφερε συναίνεση στα δύσκολα. Κάτι που δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ…».

«Ναι» στην Εξεταστική για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «σήμερα το ΠΑΣΟΚ προκαλεί και ζητάει Εξεταστική για την Οικονομία. Χωρίς να νοιάζεται για την εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω και για τις συνέπειες».

Τόνισε μάλιστα ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτε. Δεν έχει να κρύψει τίποτε. Όλα στο φως! Αλλά όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από το 1981…Εμείς απαντάμε «ναι» στην Εξεταστική, αλλά αυτοί ας αναλογιστούν τις συνέπειες».

Υποστήριξε δε ότι «το τεράστιο χρέος της χώρας που τώρα πληρώνουμε δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. 112% είναι σήμερα. 112% ήταν και το 2000 επί ΠΑΣΟΚ, αν και δεν υπήρχε τότε διεθνής κρίση».

Υπογράμμισε επίσης ότι εκείνο «που τον απασχολεί είναι αυτό για το οποίο αγωνιούν όλοι οι Έλληνες και δεν φαίνεται να νοιάζεται η κυβέρνηση: η πραγματική οικονομία».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «η πραγματική Οικονομία που πλήττεται σοβαρά από επικίνδυνες και ανεύθυνες δηλώσεις, όπως εκείνες του υπουργού Οικονομικών για τον… 'Τιτανικό'!»

«Γιατί η πραγματική οικονομία μπορεί να παράγει με υγιή τρόπο - δηλαδή χωρίς δημιουργική λογιστική - τα δημόσια έσοδα που θα μειώσουν τα ελλείμματα και θα συρρικνώσουν το χρέος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όμως σε μιαν οικονομία σε βαθιά ύφεση και με μηδενικές επενδύσεις, μεγαλύτεροι φόροι φέρνουν λίγα έσοδα και προκαλούν τεράστια ανεργία. Αυτή την εκτίναξη της ανεργίας θέλησα σήμερα κυρίως να προλάβω. Με δέσμες συγκεκριμένων μέτρων. Με προτάσεις τόνωσης της Οικονομίας, χωρίς να επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός…

Γνωστοποίησε δε ότι «αύριο η Νέα Δημοκρατία θα δώσει στη δημοσιότητα μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων που αποτελούν αναπτυξιακές ανάσες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εκτός των εξελίξεων στην οικονομία, στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, βρέθηκαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ενημερώθηκα από τον κ. Παπανδρέου για την εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο της κινητικότητας που αναπτύσσεται, όπως προκύπτει από την ανταλλαγή των επιστολών Παπανδρέου-Ερντογάν», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Όπως επεσήμανε δε, τόνισε «στον Πρωθυπουργό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη διολίσθηση σε διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, (κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Ερντογάν) και να παραμείνει προσηλωμένη στη γραμμή που έχουν χαράξει και ακολουθήσει όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις -ανεξαρτήτως κομμάτων- από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή