Ο Ορχάν Παμούκ αναμένεται να κλέψει την παράσταση στις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής το Μάρτιο, καθώς παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική έκδοση του μεγαλύτερου σε έκταση μυθιστορήματος του νομπελίστα συγγραφέα, του «Μουσείου της αθωότητας» (εκδ. Ωκεανίδα, μετάφραση: Στέλλα Βρεττού), έχει ξεπεράσει τα 15.000 αντίτυπα, από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα.
Οι αναγνώστες δεν πτοήθηκαν από τον όγκο του βιβλίου, που συνοδεύεται από ειδικό επίμετρο για τους εκατόν πενήντα χαρακτήρες της πλοκής και χαρακτηρίζεται από τους ξένους κριτικούς ως το πιο φιλόδοξο έργο του. Το θέμα της διάλεξης του διάσημου Τούρκου συγγραφέα θα είναι το «Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα».
Μεγάλο όμως ενδιαφέρον έχει να δούμε τι γίνεται και στο μυαλό ενός συγγραφέα, όταν μαθαίνουμε πως το «Μουσείο της αθωότητας» για παράδειγμα, ξεκίνησε από την εμμονή του Παμούκ να συλλέγει παλαιά αντικείμενα. Μάλιστα, σχεδίαζε να ανοίξει ένα παλαιοπωλείο, το οποίο σκόπευε να ονομάσει «Μουσείο της αθωότητας».
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το μελλοντικό παλαιοπωλείο, ο Παμούκ, σκέφτηκε να διηγηθεί τη ζωή ενός ανθρώπου μέσα από τα καθημερινά αντικείμενά του. Το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε πέντε χρόνια, στο περιθώριο των ταξιδιών του, στην Αμερική και την Ευρώπη.
Εκκινώντας από μια κλασική ιστορία αγάπης, ο συγγραφέας στρέφεται και πάλι στην αγαπημένη του Πόλη και σχολιάζει όσα συμβαίνουν στους δρόμους της, στα φτωχικά σοκάκια αλλά και τις γειτονιές των προνομιούχων.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Κεμάλ, γόνος πλούσιας οικογένειας, στήνει το προσωπικό του μνημείο για τον ανεκπλήρωτο έρωτά του με τη Φισούν: ζει όχι μόνο με την ανάμνηση της κοπέλας αλλά με ένα πλήθος αντικειμένων, που τα έχει αγγίξει η αγαπημένη του. Ο Παμούκ εμφανίζεται ως πρόσωπο του μυθιστορήματος, μαζί με άλλους ήρωες παλαιότερων βιβλίων του.
Η τουρκική κυβέρνηση, εν όψει των εκδηλώσεων για την «Κωνσταντινούπολη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010», επιχείρησε να αξιοποιήσει τη διεθνή καταξίωση του νομπελίστα λογοτέχνη και να ενισχύσει οικονομικά τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός πραγματικού μουσείου, του «Μουσείου της Αθωότητας».
Το συγκεκριμένο σχέδιο όμως, συνάντησε κάποια προβλήματα στην εφαρμογή και ο συγγραφέας ανέλαβε ο ίδιος τη χρηματοδότησή του, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από τον εκδοτικό του οίκο στην Ελλάδα. Το «Μουσείο της Αθωότητας» δεν θα ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι, όπως αναμενόταν.
Ο Ορχάν Παμούκ, αντιπροσωπεύει το πιο σύγχρονο προφίλ της Τουρκίας, αλλά οι σχέσεις του με κυβερνητικούς και εθνικιστικούς κύκλους ήταν τεταμένες πριν του απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006. Οι δηλώσεις του σε ελβετική εφημερίδα για τις δολοφονίες Κούρδων και Αρμενίων είχαν ως αποτέλεσμα τη δικαστική δίωξή του με την κατηγορία της «προσβολής της τουρκικής ταυτότητας».
Λίγους μήνες μετά τη βράβευσή του ο νομπελίστας συγγραφέας έφυγε για την Αμερική, επειδή δεν ένιωθε ασφαλής. Τώρα, όλες αυτές οι περιπέτειες φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν και ο Παμούκ ανήκει στις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες της χώρας του.
Πολλά μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ωκεανίδα: «Το σπίτι της σιωπής», «Χιόνι», «Ιστανμπούλ, πόλη και αναμνήσεις», «Το λευκό κάστρο», «Με λένε Κόκκινο», «Η καινούργια ζωή», «Το μαύρο βιβλίο».
Πληροφορίες: Διάλεξη του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010, ώρα: 19.00. Συντονίζει ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.