Γαλλία: 50 νεκροί από το πέρασμα της «Σύνθια»

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010 15:11
UPD:16:22

A- A A+

Η Γαλλία ζήτησε την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από την καταιγίδα Σύνθια, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Εξωτερικών Πιερ Λελούς, ενώ σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας οι νεκροί έφθασαν τους 50 και οι αγνοούμενοι τους εννέα.

«Ζητώ την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ υπέρ της Γαλλίας», ανέφερε ο Λελούς μετά το πέρας συνάντησής του με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν, που προσκλήθηκε να επισκεφθεί την Πέμπτη την περιοχές της Γαλλίας που επλήγησαν από την καταιγίδα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποσχέθηκε την υποστήριξή του προς τις περισσότερο πληγείσες από την καταιγίδα χώρες της Ευρώπης. Το Σάββατο η καταιγίδα έπληξε την Πορτογαλία και την Ισπανία, πριν συνεχίσει προς την Γαλλία το Βέλγιο και την Γερμανία.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό θυμάτων συνεχίστηκαν σήμερα στη Γαλλία και ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ δήλωσε στη France Info ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί αφού τα σωστικά συνεργεία φθάνουν τώρα σε περιοχές στις οποίες η πρόσβαση ήταν αδύνατη προηγουμένως.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκέφθηκε την πλέον πληγείσα παραθαλάσσια πόλη Λα Ροσέλ και την περιοχή βόρεια και νότια αυτής, όπου περίπου 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Περίπου 220.000 νοικοκυριά παραμένουν σήμερα χωρίς ηλεκτρικό μετά το πέρασμα της Σύνθια.

Χθες ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έκανε λόγο για «εθνική καταστροφή».

Στο Βερολίνο, σύμφωνα με πληφορίες της αστυνομίας προς το Γαλλικό Πρακτορείο, οι νεκροί από την καταιγίδα έφθασαν τους πέντε, ενώ διάφορα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έξι νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή