Βρετανία: «Επιζήμιο για τη στερλίνα το ενδεχόμενο νίκης των Εργατικών»

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 10:59
A- A A+

Το ενδεχόμενο νίκης των Εργατικών στις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει «ραγδαία πτώση» της αξίας της στερλίνας, ωθώντας το κόστος του δανεισμού της χώρας να αυξηθεί, ισχυρίζονται οι αντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί καθώς κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εν όψει των επικοίμενων βουλευτικών εκλογών.

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο υψηλός δανεισμός της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν, που έχει αναστατώσει τις αγορές, καθώς την Δευτέρα σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση της στερλίνας μέσα σε μία ημέρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχει ο κίνδυνος οι πιστωτές μας να πάρουν τον έλεγχο των πραγμάτων στη χώρα μας», δήλωσε ο Κεν Κλαρκ, πρώην υπουργός Οικονομικών (1993-97) και εκπρόσωπος των Συντηρητικών για επιχειρηματικά θέματα. «Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να εκλέξουν μια οικονομική κρίση», πρόσθεσε.

Εάν κερδίσουν -όπως προβλέπουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις- οι Συντηρητικοί υπόσχονται να παρουσιάσουν νέο προϋπολογισμό μέσα σε 50 ημέρες. Αυτό θα καθησύχαζε τους επενδυτές για την αξιοπιστία της Βρετανίας και θα εξασφάλιζε την αξιολόγηση κρατικού χρέους ΑΑΑ, είπε ο Κλαρκ.

«Εάν οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το έλλειμμα και να αποπληρώσει το χρέος, θα απαιτήσουν πολύ υψηλότερα επιτόκια πριν μας δανείσουν οποιοδήποτε ποσό», σημείωσε ο Κλαρκ.

Παρόμοια θέση υιοθέτησε και ο ηγέτης των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον. «Νομίζω ότι η αξιοπιστία [της Βρετανίας] θα ενισχυθεί με έγκαιρη δράση για [να περιοριστεί] το έλλειμμα», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις μειώνεται και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το Εργατικό Κόμμα του Γκόρντον Μπράουν να αναδειχθεί πρώτο κόμμα αλλά χωρίς πλειοψηφία.

Παράγοντες των «αγορών» φοβούνται ένα πολιτικό αδιέξοδο που θα «ακυρώσει» τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, που αναμένεται να ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ. Η στερλίνα σφυροκοπήθηκε την Δευτέρα μετά την δημοσίευση των δημοσκοπήσεων αυτών το Σαββατοκύριακο.

«Οι χθεσινές και οι σημερινές [σ.σ. προχθεσινές και χθεσινές] κινήσεις στις αγορές δείχνουν ακριβώς πόσο νευρικοί είναι οι ξένοι πιστωτές μας και οι επενδυτές σε ό,τι αφορά την πιθανότητα νίκης του Γκόρντον Μπράουν ή μοιρασμένου κοινοβουλίου», είπε ο Κλαρκ. «Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, τα επιτόκια μπορεί να ανέβουν και η στερλίνα να πάρει την κατιούσα». Παρομοίασε την δημοσιονομική κατάσταση της Βρετανίας με αυτή της Ελλάδας, λέγοντας ότι υπάρχουν «ορισμένες μεγάλες ομοιότητες».

Οι Εργατικοί αντέδρασαν κατηγορώντας τον Κλαρκ ότι χρησιμοποιεί μια ενδεχόμενη πτώση της στερλίνας για να τονώσει τις πιθανότητες νίκης του κόμματός του. Ο Λίαμ Μπερν, στέλεχος των Εργατικών, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κλαρκ «πολιτική της απελπισίας, οικονομική πολιτική που αδιαφορεί για τις συνέπειες, και το πιο αντιπατριωτικό πράγμα» που θα μπορούσε να κάνει κανείς.

Η κυβέρνηση Μπράουν υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα στο μισό σε τέσσερα χρόνια, αλλά αποκλείει άμεσες περικοπές δαπανών για να μην διακόψει την πορεία εξόδου από την ύφεση. Οι Τόρις, που έχασαν την εξουσία το 1997, υπόσχονται να το κάνουν γρηγορότερα και με πιο σκληρά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή