Τα περίεργα των φετινών Όσκαρ

Σάββατο, 06 Μαρτίου 2010 09:00
UPD:12:19
A- A A+

Πολλά και διάφορα τα αξιοσημείωτα της 82ης Απονομής των Όσκαρ. Ανάμεσά τους, το γεγονός ότι, ένα πρώην ζευγάρι βρίσκεται αντιμέτωπο στην κινηματογραφική αρένα: Ο Τζέιμς Κάμερον (με το τρισδιάστατο «Αvatar») και η αμερικανίδα Κάθριν Μπίγκελοου («Τhe Hurt locker»), υπήρξαν σύζυγοι σε ένα σύντομο γάμο και τώρα συναγωνίζονται για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Πρώην ζευγάρι και νυν ανταγωνιστές;

Τα μέλη της Ακαδημίας μοίρασαν στις δύο ταινίες ακριβοδίκαια τις υποψηφιότητες, καθώς διεκδικούν εννιά βραβεία Όσκαρ.

Kαι τα δύο φαβορί, σκιαγραφούν την πολεμική επέμβαση των Αμερικανών σε ξένα εδάφη- σε έναν πλανήτη στην περιπέτεια φαντασίας «Avatar» και στο Ιράκ στη ρεαλιστική προσέγγιση της Κάθριν Μπίγκελοου.

Τον άφησαν απέξω…

Βέβαια, ο ρεαλισμός του Hurt Locker, οδήγησε σε νομικά προβλήματα τους συντελεστές της ταινίας. Ο Τζέιμς Σάρβερ, αμερικανός ανθυπασπιστής και ειδικός πυροτεχνουργός, μήνυσε τον σεναριογράφο Μαρκ Μπόαλ, γιατί θεώρησε, ότι η ταινία αντιγράφει τη ζωή του. Αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε και ο παραγωγός της ταινίας, Νικολά Καρτιέρ, γιατί προέτρεπε μέσω e-mail τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το Hurt Locker «αντί για την ταινία των 500 εκατομμυρίων δολαρίων (υπονοώντας το Avatar)». Τα μέλη της Ακαδημίας, απαγόρευσαν στον Καρτιέρ την είσοδο στην απονομή, επειδή παραβίασε τους κανονισμούς, δυσφημίζοντας αντίπαλη ταινία.

Στις δέκα υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το «Αvatar» και το «Hurt locker» ενισχύουν το απαραίτητο σασπένς της απονομής.

Στο νέο θεσμό των δέκα υποψηφιοτήτων για Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, ακολουθεί ο Κουέντιν Ταραντίνο με οκτώ υποψηφιότητες για το «¶δωξοι μπάσταρδοι», ένα αλληγορικό πολεμικό δράμα ,με φόντο το ΒΆ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις διώξεις των Εβραίων.

Η γνώριμη σαρκαστική ματιά του σκηνοθέτη, συνδυάζεται με την έξοχη ερμηνεία του αυστριακού ηθοποιού Κρίστοφ Βαλτς, ο οποίος ανήκει στους επικρατέστερους υποψήφιους για το Όσκαρ ΒΆ Ανδρικού ρόλου.

Στην ίδια κατηγορία, συναντάμε το υπαρξιακό δράμα «Ραντεβού στον αέρα» του Τζέισον Ράιτμαν, με τον Τζορτζ Κλούνεϊ στο ρόλο ενός αδίστακτου επαγγελματία, που είναι εξπέρ στις απολύσεις, την κωμωδία των αδελφών Κοέν «Σοβαρός άνθρωπος», την ανεξάρτητη παραγωγή του Λι Ντάνιελς «Precious» για τους απόκληρους του αμερικανικού ονείρου, τα καρτούν «Up» της Pixar, την ταινία «Μια κάποια εκπαίδευση της Λόνε Σέφινγκ, με την ενδιαφέρουσα ερμηνεία της Κάρεϊ Μάλιγκαν, ως επαναστατημένης εφήβου των ΅60Άs, το θρίλερ φαντασίας του Πίτερ Τζάκσον «District 9» και το «Blind side» του Τζον Λι Χάνκοκ.

Και Όσκαρ και Χρυσό Βατόμουρο;

Στην τελευταία ταινία, αναμένουμε ίσως το πρώτο ρεκόρ του θεσμού: αν η Σάντρα Μπούλοκ κατορθώσει να αποσπάσει το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, αφήνοντας πίσω της τις άλλες υποψήφιες, τη Μέριλ Στριπ, τη Χέλεν Μίρεν και τη Γκάμπι Σιντίμπε, τότε θα είναι η πρώτη ηθοποιός, που θα κερδίσει την ίδια χρονιά το Όσκαρ Καλύτερης Ερμηνείας και το Χρυσό Βατόμουρο για τη Χειρότερη Ερμηνεία (στην ταινία «All about Steve»).

Προτεινόμενα για εσάς