Μια παράσταση μέσα σε 24 ώρες...

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 15:33

A- A A+

Μια νέα πρόκληση για τις δυνατότητες των ανθρώπων του θεάτρου, είναι το γράψιμο και το ανέβασμα ενός έργου μέσα σε 24 ώρες! Η ιδέα ξεκίνησε το 1995 από τη νεοϋορκέζα παραγωγό Τίνα Φάλον, η οποία θέλησε να διοργανώσει ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού υπό την πίεση του χρόνου.

Στο «24hour play», όπως ονομάστηκε το εγχείρημα, έχουν πάρει μέρος επώνυμοι ηθοποιοί, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη παραγωγή σημαντικά ονόματα, όπως οι Τζούλιαν Μουρ, Μαρίσα Τομέι, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν κ.α δέχτηκαν να δοκιμάσουν τα όρια της θεατρικής τέχνης και το αποτέλεσμα του πειραματισμού τους επιβραβεύτηκε από τον αμερικανικό Τύπο.

Το «24Hour play», μετά από 300 πετυχημένες παραστάσεις στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Λος ¶ντζελες και στη Μπιενάλε της Βόννης, μεταφέρεται στην ελληνική θεατρική σκηνή.

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο Θέατρο Χώρα, θα συναντηθούν- υπό την καθοδήγηση των αμερικανών παραγωγών- έξι σεναριογράφοι, έξι σκηνοθέτες και είκοσι ηθοποιοί. Στόχος τους θα είναι να ολοκληρώσουν μέσα σε 24 ώρες έξι πρωτότυπα θεατρικά έργα, που θα παρουσιαστούν στο κοινό σε μια ενιαία παράσταση 90 λεπτών.

Κάθε ηθοποιός θα φέρει μαζί του ένα αντικείμενο και ένα κοστούμι. Οι συγγραφείς και οι σκηνοθέτες θα επιλέξουν τους συνεργάτες που τους εμπνέουν. Η παράδοση των κειμένων πρέπει να γίνει μέχρι τις έξι το πρωί και οι ηθοποιοί θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις εννιά ώρες, για να στήσουν το έργο και να κάνουν τις απαραίτητες πρόβες.

Μέχρι τώρα, έχουν δηλώσει συμμετοχή εννιά Έλληνες συγγραφείς: ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Λένα Διβάνη, ο Βασίλης Χατζηγιαννίδης, ο Σάκης Σερέφας, ο Βασίλης Κατσικονούρης, η Μαριάνα Κάλμπαρη και ο Βασίλης Ραϊσης.

Για τη σκηνοθετική υποστήριξη της προσπάθειας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Μάνια Παπαδημητρίου, Έκτορας Λυγίζος, Σίμος Κακάλης, Γιώργος Παλούμπης, Τάκης Τζαμαργιάς και Γιώργος Νανούρης.

Στους ηθοποιούς της παράστασης μάλλον θα συναντήσουμε τους Μανώλη Μαυροματάκη, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Δανάη Σκιάδη, Δήμητρα Ματσούκα, Μίνα Αδαμάκη, Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλο, Κλέωνα Γρηγοριάδη, Νεκταρία Γιανουδάκη, Δημήτρη Μακαλιά, Ιωάννα Παππά, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Όμηρο Πουλάκη και Εκάβη Ντούμα.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο κοινό την Τρίτη 23 Μαρτίου, στις 21.00, στο Θέατρο Χώρα. Η πώληση εισιτηρίων ξεκινάει από τις 8 Μαρτίου.

Πληροφορίες: Ταμείο Θεάτρου: Αμοργού 20, Κυψέλη, 210-7234567 και Ticket services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου).

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV