ΗΠΑ: «Περήφανος» για τις σκληρές μεθόδους ανάκρισης ο Ρόουβ

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 13:22
A- A A+

Ο σύμβουλος του πρώην πρόεδρου Tζορτζ Μους, Καρλ Ρόουβ, υπεραμύνθηκε των σκληρών μεθόδων ανακρίσεων που χρησιμοποίησαν σε υπόπτους για τρομοκρατία οι αμερικανικές αρχές, ισχυριζόμενος ότι η χρήση τους βοήθησε να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ΒΒC, o Ρόουβ δήλωσε «περήφανος που χρησιμοποιήσαμε τεχνικές που έκαμψαν τη θέληση αυτών των τρομοκρατών». Πρόσθεσε ότι ο εικονικός πνιγμός, η χρήση του οποίου επιτρεπόταν επί προεδρίας Μπους αλλά απαγορεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν πρέπει να θεωρείται μορφή βασανιστηρίου.

Ο Ρόουβ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες υποβάλλονται σε εικονικούς πνιγμούς ως μέρος της εκπαίδευσής τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια πιο ήπια μορφή της τεχνικής χρησιμοποιήθηκε σε τρεις υπόπτους που ανακρίθηκαν στο Γκουαντάναμο.

«Είμαι περήφανος που χρησιμοποιήσαμε τεχνικές που έκαμψαν τη θέληση αυτών των τρομοκρατών και μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες που μας επέτρεψαν να αποτρέψουμε επιθέσεις όπως οι σχεδιαζόμενες προσκρούσεις αεροπλάνων στο Χίθροου και το Λονδίνο, η ανατίναξη αεροσκάφους στον Ειρηνικό, η πρόσκρουση αεροπλάνου στο ψηλότερο κτήριο του Λος ¶ντζελες και άλλα σχέδια», ανέφερε.

«Ναι, είμαι περήφανος που κάναμε τον κόσμο πιο ασφαλή με αυτές τις τεχνικές. Είναι κατάλληλες και σύμφωνες με τη διεθνή και αμερικανική νομοθεσία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή