Το μπαρόκ με φρέσκια ματιά

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010 08:00

A- A A+

Μια νέα ανάγνωση του κλασικού έργου «Θεοδώρα» του Χαίντελ, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δύο νέοι δημιουργοί, ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου και ο σκηνοθέτης Πάρις Μέξις, μετατρέπουν το ορατόριο του Χαίντελ σε οπτικοακουστικό θέαμα, με τη συμβολή της τεχνολογίας.

Η επιλογή τους αυτή δεν ξεφεύγει από το πνεύμα του έργου: όταν η «Θεοδώρα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό του Λονδίνου, το 1750, είχε θεωρηθεί ανατρεπτικό έργο για τα δεδομένα της εποχής. Επιπλέον, δεν ακολουθούσε τη σύμβαση του αίσιου τέλους, όπως οι περισσότερες όπερες του 18ου αιώνα.

Ο Χαίντελ, βρισκόταν στην τελευταία του συνθετική περίοδο, όταν έγραψε το έργο. Οι ιταλικές όπερες που ανέβαζε επί δύο δεκαετίες στο Λονδίνο, είχαν αρχίσει πλέον να κουράζουν το κοινό και η αλλαγή ύφους ήταν επιβεβλημένη.

Ο συνθέτης για να ανανεώσει τις παραστάσεις του, κατέφυγε στο «τέχνασμα» του ορατορίου: μια ιταλική όπερα, με αγγλικό λιμπρέτο, χωρίς σκηνική δράση, με οικεία θέματα από τη μυθολογία ή τη βίβλο, με περισσότερη μουσική και ανάδειξη της χορωδίας.

Η ιστορία της Θεοδώρας εκτυλίσσεται στην Αντιόχεια του 4ου αιώνα μ.Χ., την εποχή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Η Θεοδώρα, μια νεαρή πριγκίπισσα που έχει ασπαστεί τον χριστιανισμό, αρνούμενη να συμμετάσχει στις θυσίες προς το Δία για τον εορτασμό των γενεθλίων του αυτοκράτορα, καταδικάζεται σε φυλάκιση.

Ο αξιωματικός Δίδυμος, επίσης χριστιανός και ερωτευμένος μαζί της, επισκέπτεται τη Θεοδώρα στη φυλακή και τη βοηθά να δραπετεύσει, παίρνοντας ο ίδιος τη θέση της στο κελί. Η φυγή της πριγκίπισσας αποκαλύπτεται, ο Δίδυμος συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο.

Στη συνέχεια, η Θεοδώρα παραδίδεται οικειοθελώς, προσφέροντας στο ρωμαίο κυβερνήτη τη ζωή της, αντί του Διδύμου. Το έργο κλείνει με ένα τραγούδι-ύμνο στην αγάπη.

Στη διανομή των ρόλων εμφανίζονται διεθνούς φήμης λυρικοί τραγουδιστές: η ιταλίδα Εμανουέλα Γκάλι, η Κριστίνα Χάμαρστρεμ, η Ειρήνη Καραγιάννη, ο Τζέισον Νταρνέλ, ο Γιάννης Γιαννίσης και ο Βαγγέλης Αγγελάκης.

Συμμετέχει η Μεικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Ο σχεδιασμός των φωτισμών είναι του Γιώργου Τέλλου και των σκηνικών, της Βίκυς Ρουμπέκα. Για την καλύτερη κατανόηση του έργου, θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 9.00μ.μ.

Προτεινόμενα για εσάς