Τιμή σε έναν φωτισμένο δάσκαλο του 19ου αιώνα

Σοφοκλής Ευαγγελινός Αποστολίδης
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 12:13
A- A A+

Ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Ίδρυμα «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης» τιμούν μια πνευματική φυσιογνωμία του 19ου αιώνα, τον Σοφοκλή Ευαγγελινό Αποστολίδη (1807-1883).

Μαθητής και συνεργάτης του ¶νθιμου Γαζή, ο Σοφοκλής Ευαγγελινός Αποστολίδης, δίδαξε Αρχαία, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ από το 1842-1883. Το κορυφαίο έργο του, το Ελληνικό Λεξικό της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Περιόδου, από το 146 π.Χ. -1100μ.Χ., εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1870.

Στον ίδιο οφείλουμε το πρώτο εγχειρίδιο νεοελληνικών, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο «Κοιναί φράσεις και ιδιώματα της νεωτέρας ελληνικής διαλέκτου», τη «Γραμματική της Ρωμέικης γλώσσας» ( με ανθολόγιο κειμένων και λεξιλόγιο συγγραφέων) και άλλα σχολικά συγγράμματα.

Η ζωή και το έργο του κορυφαίου αυτού ελληνιστή περιλαμβάνεται σε μια νέα ψηφιακή έκδοση με τίτλο «¶παντα τα ευρισκόμενα» και θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 23 Μαρτίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στις 20.30.

Στην ξεχωριστή αυτή έκδοση, που έγινε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Θησαυρός της ελληνικής γλώσσης», περιέχονται μεταξύ άλλων, όλες οι μαρτυρίες για την προσωπικότητα και τη διδασκαλία του διαπρεπούς επιστήμονα. Η επανέκδοση του έργου του εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία και διευκολύνει την έρευνα στην Αρχαία, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γλώσσα.

Στην παρουσίαση της έκδοσης θα μιλήσουν οι: Πάνος Λιγομενίδης, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Νικόλαος Καλοσπύρος, Αθανάσιος Νάκας, Γεώργιος Χριστοδούλου, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος.

Πληροφορίες: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου, στις 20.30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

Προτεινόμενα για εσάς