Εν μέσω εντάσεων η επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010 12:16
A- A A+

Διαφορές σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και την τουρκική μειονότητα της Γερμανίας αναμένεται να επισκιάσουν τη διήμερη επίσκεψη της ¶νγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, που αρχίζει σήμερα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος στηρίζει μία λεγόμενη «προνομιακή σχέση» ¶γκυρας-ΕΕ και όχι πλήρη ένταξη στην ένωση. Η κ. Μέρκελ επανέφερε την πρόταση αυτή λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή της, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας.

«Δεν υφίσταται αυτό που ονομάζεται προνομιακή σχέση. Δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την πρόταση αυτή καθώς δεν υπάρχει νομική βάση. Κάποιες φορές νιώθω ότι με προσβάλλουν όταν μου προσφέρουν κάτι που δεν υπάρχει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς.

Σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές αποτελεί και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς η ¶γκυρα έχει ενισχύσει τους δεσμούς με την Τεχεράνη και είναι αντίθετη με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της, κάτι που απειλούν να κάνουν οι χώρες της Δύσης.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διπλωματία… όλα τα υπόλοιπα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Der

Spiegel ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών βγήκαν επίσης στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επαναφορά παλαιότερης πρότασης της τουρκικής πλευράς για την ίδρυση τουρκόφωνων σχολείων στξ Γερμανία. Ο Ερντογάν υπονόησε επίσης ότι θεωρεί τον εαυτό του πρωθυπουργό των Τούρκων της Γερμανίας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μέρκελ.

«Αν υπάρχουν ανησυχίες ή κακουχίες για τους ανθρώπους με τουρκικές ρίζες που ζουν εδώ – είμαι και εγώ η καγκελάριός τους», είπε, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ενσωμάτωση των Τούρκων μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή